Ce se va intampla daca UK voteaza pentru Brexit?

In cateva zile, electoratul din Marea Britanie se va confrunta cu cea mai importanta alegere a sa – sa ramana sau nu in Uniunea Europeana?

In timp ce campania de a iesi din UE spune ca o decizie de a ramane ar fi un risc destul de mare, oponentii sai sustin ca o ruptura de Bruxelles ar fi ca „un salt in necunoscut”.

Cu toate acestea, planurile si promisiunile cu privire la Brexit au fost deja realizate inainte de referendumul Marii Britanii din 23 iunie, in ciuda naturii fara precedent a unei astfel de miscari, o mare parte din ceea ce ar implica Brexit poate fi prezis.

Mai jos gasiti o selectie a celor mai importante stiri si analiza pasilor dupa Brexit, facute de Financial Times.

Promisiunea: Marea Britanie ar incerca sa paraseasca UE pana in 2019 si ar fi pregatita sa sfideze Bruxelles asupra legilor imigratiei, potrivit unui ministru pro-Brexit.

Riscul: George Osborne, cancelarul Ministerului de Finante, a avertizat cu privire la o gaura de 30 de miliarde lire sterline in finantele publice, din cazul in care Marea Britanie va vota sa paraseasca UE, in 23 iunie.

Imediat dupa: David Cameron s-ar confrunta, probabil, cu sfarsitul carierei sale ca prim-ministru.

Politica: Problemele politice si constitutionale cauzate de un vot de a parasi UE ar putea deschide o perioada de incertitudine profunda pentru Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Analiza juridica: Referendumul este consultativ, mai degraba decat obligatoriu; ceea ce se va intampla in continuare este o chestiune de politica, nu de lege.

Mecanisme: Marea Britanie ar avea doi ani pentru a negocia un acord dupa activarea clauzei de iesire din tratatele UE; discutiile care se extind dincolo de aceasta perioada vor avea nevoie de unanimitate.

Aspecte economice: the professional consensusis clear – plecarea din UE ar putea insemna cresterea. Marimea acestui impact ar depinde de mai multi factori, cum ar fi comertul, productivitatea si investitiile straine directe. Dar, sustinatorii Brexit sunt de parere ca economia va prospera dupa iesirea din Uniune.

Raspunsul european: Leaderii europeni au pornit o serie de discutii secrete pentru a analiza o Uniune Europeana fara Marea Britanie, elaborand un plan B, axat pe securitate mai stransa si cooperare militara.