CE reduce estimarile de inflatie si somaj in Romania in 2013

Comisia Europeana (CE) estimeaza o inflatie anuala medie de 4,6% pentru Romania in acest an, pe fondul impactului liberalizarii preturilor la energie si cresterii preturilor la alimente in prima jumatate a anului, iar CE prevede, totodata, ca rata somajului va fi mai mica decat estimase anterior, urmand sa se situeze la 6,9% in acest an.

Inflatia ar putea urca peste estimari in cazul unei eventuale deprecieri a leului sau unor cresteri neasteptate ale preturilor internationale la marfuri, noteaza CE in prognoza economica de iarna. Pe de alta parte, o revenire economica mai slaba decat se anticipeaza ar avea efecte dezinflationiste, relateaza Mediafax.

Pentru 2014, CE prevede un ritm al inflatiei de 3,3%. In prognoza de toamna, Comisia estima o inflatie de 4,9% pentru 2013 si 3,3% pentru anul viitor.

In contextul dereglementarii pietei energiei, cresterea tarifelor va influenta in sens ascendent inflatia in urmatoarea perioada, in timp ce preturile alimentelor vor avea de asemenea un impact important in primul semestru din acest an, din cauza efectului negativ de baza.

Totodata, Comisia Europeana a imbunatatit si prognoza privind somajul din Romania in 2013 si 2014, la 6,9% pentru acest an si 6,8% pentru anul viitor, fata de estimarea de 7,3% avansata in toamna pentru ambele perioade, ameliorarea situatiei de pe piata fortei de munca fiind insa incetinita de conditiile economice dificile.

„In pofida climatului economic dificil, somajul a fost redus de la 7,4% din forta de munca (grupa de varsta 15-74) in 2011 la 7% in 2012. Totusi, din moment ce masurile active privind piata fortei de munca vor ramane de mica anvergura si nu vor fi bine tintite, somajul nu este asteptat sa se reduca semnificativ in perioada de prognoza”, noteaza Comisia Europeana in prognoza economica de iarna prezentata vineri.

CE anticipeaza ca somajul in randul tinerilor, aflat in prezent la cota de 23%, se va reduce usor in acest an, dar va ramane la un nivel ridicat.

Cresterile salariale vor fi mai importante in acest an in sectorul public decat in sectorul privat, pe fondul reintregirii salariilor bugetarilor, noteaza CE.