CE deschide cinci investigatii la adresa Hidroelectrica

Comisia Europeana va initia cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica, producatorul roman de energie controlat de stat, a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.

Scopul acestor actiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, incalcand astfel normele UE in domeniul ajutoarelor de stat.

Initierea unei investigatii aprofundate de catre CE permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

„Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna”, a declarat vicepresedintele CE resposnabil pentru concurenta, Joaquin Almunia.

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei. ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME). Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata. Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.