Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat astazi Romania cu 14000 de euro pentru ineficienta organelor de cercetare penala in investigarea unui atac homofob impotriva a sase tineri romani si straini participanti la GayFest2006. CEDO a decis ca Romania a incalcat dreptul celor doi petenti de a nu fi supusi la tratamente degradante, cat si dreptul acestora de a nu fi discriminati de autoritati, indiferent de orientare sexuala si identitate de gen.
CEDO considera ca autoritatile romane se fac vinovate de o investigatie ineficienta, intrucat nu au cercetat rolul motivatiei din spatele agresiunii – ura fata de persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender (LGBT). Curtea considera ca organele de cercetare penala trebuie sa investigheze riguros infractiunile motivate de ura si motivul din spatele agresiunii. In caz contrar, statul devine complicele atacatorilor, acceptand tacit violenta impotriva persoanelor LGBT.
Iustina Ionescu, avocata specializata pe drepturile omului si reprezentanta Asociatiei ACCEPT si Coalitiei anti-discriminare a declarat „Astazi CEDO a sanctionat statul roman pentru ca a tratat cu nepasare şi neprofesionalism un caz de violenta indreptat impotriva unor tineri pentru ca au participat la marsul gay din 2006. Din pacate, in cei zece ani de la violentele de la metrou din iunie 2006, autoritatile au continuat sa afiseze aceeasi pasivitate complice in faţa altor cazuri de violenta şi intimidare savarşita din homofobie. Pana cand sa achite contribuabilul roman nota de plata pentru nişte functionari care refuza sa isi faca treaba?”
Pe 4 iunie 2006 a avut loc ce-a dea doua editia a Marsului Diversitatii din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE). Evenimentul, intampinat cu violente, a strans in jur de 400 de participanti, inconjurati de sute de jandarmi care formau un lant uman pentru a-i proteja de protestatari agresivi. Protestatarii, membri ai unor organizatii şi grupuri de extrema dreapta, au scandat lozinci pline de ura la adresa persoanelor LGBT si au aruncat cu pietre, cocktailuri Molotov si alte obiecte contondente.
Dupa finalizarea Marsului in Piata Constitutiei, participantii au fost filati de extremisti. Sase tineri care paraseau evenimentul au fost urmariti de un grup organizat de agresori pana la statia de metrou Izvor, unde au luat acelasi tren. Tinerii nu au observat ca sunt urmariti si nu purtau insemne vizibile ale comunitatii LGBT care sa arate ca vin de la Mars. Imediat dupa ce metroul a parasit statia, un grup de sase barbati i-au atacat pe tineri.
„Toti calatorii, cand au vazut bataia, s-au retras de frica in partea opusa a vagonului. Nimeni nu a intervenit. Ba mai mult, chiar si atunci cand agresorii s-au dat jos la urmatoarea statie, toata lumea se tinea departe de noi. Nimeni nu a venit sa ne intrebe daca avem nevoie de ajutor, nimeni nu a incercat sa cheme Politia sau Salvarea. Se purtau de parca noi eram cei vinovati,” a declarat un tanar care a dat statul roman in judecata.
Politia a audiat tinerii in aceeasi seara si, in prima faza, au incercat sa ii descurajeze sa depuna plangere impotriva agresorilor. Politistii Sectiei 25, in prezent desfiintata, au scos in evidenta faptul ca victimele, daca depun o plangere, vor fi puse in situatia de a se reintalni si confrunta cu agresorii pe parcursul investigatiei si in cadrul unui eventual proces. „Nu mi-a venit sa cred cum ne vorbeau politistii. Incercau sa ne explice ca mai bine pentru noi ar fi sa lasam lucrurile asa, sa nu ne cautam dreptatea. Se aratau extrem de ingrijorati pentru noi si bunastarea noasta emotionala in cazul unei potentiale confruntari cu agresorii, insa eu cred ca, de fapt, nu doreau sa se lege la cap cu o investigatie doar pentru ca niste oameni presupusi gay au fost batuti. Tot ce s-a intamplat in relatie cu organele de cercetare penala a fost mai mult decat indolenta, a fost de-a dreptul favorizarea infractorului” a adaugat tanarul martor.
Dosarul a fost plimbat de la o sectie de politie la alta, vreme de un an, cu justificarea ca se cauta sectia competenta sa investigheze plangerea, dupa desfiintarea Sectiei 25; chiar politia a recunoscut in cauza ca in acest fel s-a pierdut timp valoros pentru efectuarea unei investigatii eficace. Dupa ce s-au luat declaratiile initiale la insistenta celor sase tineri, un atacator a fost identificat. Acesta fusese deja legitimat pe traseul marsului datorita vehemenţei cu care scanda impotriva participanţilor la marşul gay. In ciuda faptului ca agresorul a fost identificat cu fotografie, nume integral, adresa si CNP, acesta a fost adus la sectia de politie pentru declaraţii la un an si jumatate dupa atac. Acest agresor a declarat in fata politiei ca nu a participat la incident si ca nu cunoaste grupul de batausi altfel decat din vedere, ei fiind parte din galeria clubului de fotbal Steaua Bucuresti. Politistii l-au crezut pe cuvant, in ciuda marturiei celor sase tineri. Politia nu a cerut in timp util nici macar inregistrarile facute de camerele de supraveghere din metrou. Ca ultim pas in investigatie, politia a mers la un an şi chiar la cinci ani de la atac la mai multe meciuri de fotbal ale clubului Steaua, incercand, zic ei, sa identifice acolo agresorii printre mii si mii de suporteri.
La 5 ani dupa atac, Politia a clasat investigatia, intrucat se implinise termenul de prescriptie. Asociatia ACCEPT a adus cazul in atentia CEDO, unde a beneficiat de sprijinul Coalitiei anti-discriminare si de interventia prin amicus curiae a Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki si ILGA-Europe, organizatia la nivel european care militeaza pentru promovarea drepturilor LGBT.