Ce ascunde proiectul de lege privind tranzactiile cu terenuri agricole extravilane de catre persoane fizice

O necesitate pe piata agricola locala, in conditiile in care fragmentarea proprietatii este una dintre marile probleme ale business-ului agricol in Romania, „Proiectul de LEGE privind vanzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare” vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.

Acesta este punctul de vedere al avocatului Radu Ionescu, managing partner in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava, sustinut astazi in cadrul unui eveniment de profil.

Proiectul de lege, initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si aflat in dezbatere publica de la data de 3 septembrie a.c., este unul netransparent, fiind neinsotit de expunere de motive sau studiu de impact, iar implementarea sa va conduce practic la imposibilitatea comasarii terenurilor in proprietatea persoanelor fizice (prin termene nerealiste, procedura anevoioasa, stabilirea in sarcina primariilor a unor sarcini administrative nejustificate, crearea unei structuri artificiale si inutile), a sustinut reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza rolul intermediarilor – in dauna micilor proprietari”, a declarat Radu Ionescu.

Desi Romania detine 32% din numarul total de ferme din Uniunea Europeana (un numar total de 3.859.040 de ferme), aproape 3.600.000 (peste 93% din total) exploateaza mai putin de 5 hectare de teren, iar in acelasi timp productivitatea in Romania se situeaza sub 50% din media europeana – conform unei analize documentare realizata in luna mai 2013 si expusa pe portalul fonduri-ue.ro. Intre cauze, potrivit Casei de Avocatura Ionescu si Sava, se numara blocajele de ordin legal in tranzactiile cu terenuri agricole, care ar trebui sa fie clarificate prin noul proiect de lege.

Proiectul de lege amintit, desi benefic in conditiile neclaritatilor existente in prezent in privinta dreptului de proprietate pe piata agricola, prezinta “vicii evidente de constitutionalitate”, a mai adaugat reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Casa de Avocatura Ionescu si Sava a fost recent desemnata de prestigioasa publicatie britanica Acquision International „Firma Anului 2013 in Dreptul Concurentei” (Competition Law – Firm of the Year – Romania).