CCR respinge excepția de neconstituționalitate privind exercitarea profesiei de avocat

CCR a respins cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate conform căreia avocații nu mai pot profesa dacă sunt condamnați penal, declarând neconstituțională o sintagmă neclară formulată în lege, informează News.ro.

CCR a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care interzice celor condamnaţi penal să îşi mai poată exercita profesia.  Totodată, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate la articolul 14 lit. a) din Legea avocaturii şi a considerat sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” ca fiind neconstituţională.

Sintagma formulată este considerată a fi neclară, din cauză că nu se precizează cu exactitate care sunt acele infracțiuni care aduc atingere profesiei de avocat, lăsând astfel la aprecierea subiectivă a organelor compentente excluderea din profesie.

Excepția de neconstituţionalitate la art. 27 lit. d) şi la art. 14 lit. a) din Legea avocaţilor a fost ridicată de Dumitru Rebegea, fostul judecător al Tribunalului Prahova, care a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru corupție. Rebegea a fost exclus din Barou imediat ce decizia de condamnare s-a pronunțat ca fiind definitivă, motiv pentru care a atacat în contecios administrativ excludereasa din Barou.