CCR: Obligativitatea ca in dosarele civile la recurs persoanele juridice sa fie asistate de avocat, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca trei articole din Codul de procedura civila, care impuneau obligativitatea participarii unui avocat sau consilier juridic la formularea si sustinerea recursului de catre persoanele juridice, sunt neconstitutionale.

Potrivit unui comunicat al CCR, citat de Agerpres, plenul Curtii a luat in dezbatere marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 84 alin. (2) coroborate cu cele ale art.13 alin. (2) teza a doua si art. 486 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Art.13 alin. (2) teza a doua din Codul de procedura civila prevede: „Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept„.

Art.84 alin. (2) din Codul de procedura civila stipuleaza: „La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii„.

Art.486 alin. (3) din Codul de procedura civila prevede: „Mentiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si c)-e), precum si cerintele mentionate la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Dispozitiile art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (3) si ale art. 87 alin. (2) raman aplicabile„.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.13 alin. (2) teza a doua, ale art.84 alin. (2), precum si ale art.486 alin. (3) din Codul de procedura civila, cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs de catre persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic, sunt neconstitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Timisoara – Sectia contencios administrativ si fiscal.