CCR a decis: Este neconstitutionala!

Curtea Constitutionala a decis ca ordonanta de urgenta a Guvernului privind modificarea legii referendumului este neconstitutionala. In acest fel, consultarile populare nu pot fi suprapuse alegerilor locale.

Avocatul Poporului a trimis o sesizare la CCR cu privire la legea referendumului, dupa ce, la randul sau, a fost sesizat de PSD si de mai multi cetateni.

„Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 15/2016, in integralitatea ei, contravine, pe de-o parte, dispozitiilor constitutionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonantelor de urgenta, iar, pe de alta parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constitutie privind obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale. Avocatul Poporului a retinut faptul ca reglementarea precitata este de natura sa aduca atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora”, se arata in sesizarea formulata de Avocatul Poporului.

Inainte, potrivit Ordonantei, era permisa organizarea si desfasurarea referendumului local la aceeasi data cu alegerile locale, cu utilizarea acelorasi sectii de votare, birouri electorale de circumscriptie si stampile electorale.

Decizia Curtii Constitutionale:

„In ziua de 26 mai 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este neconstitutionala. Curtea a constatat ca actul normativ examinat nu respecta conditiile prevazute de art.115 alin.(4) din Constitutie, cu referire la existenta unei situatii extraordinare a carei reglementare nu poate fi amanata.

Decizia este  definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”