Cateva din schimbarile pe care noua legislatie le aduce in domeniul jocurilor de noroc. Analiza NNDKP

Firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a dat publicitatii o scurta analiza care vizeaza principalele modificari aparute in urma publicarii, marti, 9 iunie 2015, in Monitorul Oficial, a noii legi referitoare la jocurile de noroc.

Redam integral, mai jos, informarea celor de la NNDKP.

In primul rand, clarificam putin notiunea de „noua lege a jocurilor de noroc”:

La sfarsitul anului trecut s-a aprobat (in ultima sedinta de Guvern, pe 29 decembrie) si apoi s-a publicat (pe 30 decembrie 2014) ordonanta de urgenta nr. 92/2015, pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative, care au adus modificari importante legislatiei ce reglementeaza domeniul jocurilor de noroc. OUG 92/2014 a intrat in vigoare pe 13 februarie 2015.

Insa a mai fost necesar un pas pentru a face domeniul cu adevarat viabil. Si mult asteptata lege pentru aprobarea (si modificarea) OUG 92/2014 a fost trecuta prin comisii, votata in plen si in sfarsit publicata in Monitorul Oficial pe 9 iunie, la mai mult de 10 zile de la promulgarea de catre presedinte. Noile prevederi legale intra in vigoare in trei zile de la publicare.

Si abia acum (cel putin in ceea ce priveste jocurile de noroc online) industria poate spune „Faceti jocurile!”

In primul rand, speram ca noua legislatie are meritul de a deschide in sfarsit piata pentru operatorii europeni de jocuri de noroc online interesati de piata locala.

Daca pana de curand trebuia sa ai o companie inregistrata in Romania pentru a putea obtine licenta si autorizatie in conformitate cu legislatia locala, acum este suficient ca firma sa fie inregistrata in spatiul european sau in Confederatia Elvetiana.

Mai mult, in baza prevederilor noii legislatii, organizatorii pot solicita acordarea unui drept (provizoriu) de exploatare a jocurilor de noroc online in Romania (pana cel tarziu la 31 decembrie 2015), sub conditia indeplinirii unor cerinte mai putin restrictive decat cele aplicabile pentru obtinerea unei licente de organizare si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc online.

Scopul acestor prevederi este ca piata sa devina functionala si operatorii sa poata actiona legal in Romania inainte ca noile normele metodologice de aplicare sa intre in vigoare si, respectiv, pana cand organizatorii si furnizorii de servicii conexe jocurilor de noroc (furnizorii de software si de servicii de hosting, procesatorii de plati, auditorii etc.) indeplinesc conditiile pentru a putea solicita si obtine o licenta clasa 2.

In plus, noua lege contine prevederi exprese ce au ca efect exonerarea de raspundere penala si fiscala a organizatorilor care au desfasurat in trecut activitati de jocuri de noroc online in Romania – dar sub conditia platii, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii, a unei sume reprezentand taxa de licentiere aplicabila la momentul desfasurarii activitatii respective, plus o taxa de autorizare, calculata ca 20% din veniturile brute din jocuri de noroc (GGR) – pentru intreaga perioada in care operatorul a avut jucatori din Romania.            

Modificari importante au fost aduse de noua legislatie la nivelul taxarii castigurilor obtinute de jucatori din jocuri de noroc: la unele dintre jocuri s-a renuntat la impozitarea prin retinere la sursa, in timp ce la altele castigurile sub un anumit prag nu mai sunt impozitate.