Cat de legala este monitorizarea angajatilor la munca?

Clarificari oferite de Ionescu si Sava cu ocazia Zilei Europene a Protectiei Datelor, celebrata in fiecare an, pe data de 28 ianuarie, de catre toate statele membre din Consiliul Europei.

Casa de Avocatura Ionescu si Sava a incercat sa raspunda la unul dintre subiectele importante, de actualitate, ale dezbaterii publice privind intrebarea daca este legala sau nu monitorizarea activitatii angajatilor la locul de munca, de catre anagajatori.

Aceasta problema, care sta sub semnul intrebarii, a prins contur in urma recentei pronuntari a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a unei hotarari in care se constata neincalcarea art. 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – Cauza Barbulescu impotriva Romaniei.

Speta a relevat ca este legala monitorizarea angajatilor, in ceea ce priveste conversatiile avute in timpul orelor de munca. In acest caz, nu este vorba de o violare a intimitatii subiectului in cauza, ci actiunea este parte a unei proceduri disciplinare pe care angajatorul o deruleaza pentru a demonstra ca salariatul incalca Regulamentul de ordine interioara. In ciuda acestui argument al hotararii, nu se stabileste legalitatea supravegherii angajatilor in mod nelimitat, la locul de munca.

Exista anumite situatii in care angajatorul are dreptul sa isi “spioneze” angajatii, daca dorinta sefului este de a verifica cat si cum din sarcinile profesionale sunt indeplinite.

Beatrice Stoica, avocat la Casa de Avocatura Ionescu si Sava, preciza: Ca urmare a acestei hotarari, nu trebuie sub nicio forma sa se creeze falsa perceptie in randul angajatorilor in sensul legalitatii supravegherii preventive sau continue a angajatilor. In ceea ce priveste dispozitivele personale ale angajatilor, lucrurile sunt clare, acestea nu pot fi monitorizate”.

Din punct de vedere legal, angajatorul are dreptul de a supraveghea modul in care sunt folosite echipamentele si de a monitoriza activitatea efectuata prin ele, insa angajatii trebuie sa fie informati privind instalarea unui astfel de soft. Aceasta masura de siguranta trebuie sa fie precizata si intr-o anexa la contractul de angajare sau in Regulamentul intern, afirma avocatii de la Ionescu si Sava.

Exista doua tipuri de situatii posibile, prezentate si in fata instantelor: una in care care angajatii nu au fost informati  cu privire la posibilitatea de monitorizare (caz in care supravegherea constituie o ingerinta inacceptabila in viata privata a salariatului), si a doua, in care angajatii au fost informati asupra existentei acestei supravegheri.

 Despre Cauza Barbulescu impotriva Romaniei

Cazul analizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului se refera la un cetatean roman angajat la o companie privata ca inginer, care, in urma cererii angajatorului, a creat un cont de Yahoo Messenger, pentru a facilita dialogul cu clientela.

Dupa ce angajatorul l-a anuntat ca mesajele sale de pe Yahoo Messenger au fost monitorizate timp de cateva zile si ca angajatul a folosit internetul in scopuri personale, contrar reglementarilor interne, avand discutii cu fratele si logodnica, reclamantul a raspuns in scris ca a folosit Yahoo Messenger doar in scopuri profesionale, negand acuzatiile care i s-au adus. Reclamantul s-a plans in fata instantelor nationale ca decizia angajatorului sau de a-i desface contractul de munca a fost nelegala, si ca i-a fost incalcat dreptul la respectarea vietii private si a corespondentei.

Despre Casa de Avocatura Ionescu si Sava

Casa de Avocatura Ionescu si Sava, infiintata in 2005 de o echipa de avocati cu experienta, si-a castigat o reputatie solida pe piata avocaturii din Romania, prin oferirea de servicii juridice de calitate si  intelegerea profunda a nevoilor si business-ului clientilor sai.

 

diana.petroiu@lhm.ro