Casele de pariuri online reactioneaza in conflictul cu autoritatile romane

In urma cu o saptamana am  realizat, o analiza in legatura cu demersul Oficiului National pentru  Jocuri de Noroc de a interzice unui numar de aproximativ  30 de case de pariuri online dreptul de a desfasura activitati pe teritoriul Romaniei. In aceasta categorie a intrat una dintre cele mai  mari case de paruri online Bet365.  Pe aceasta platforma online pariaza 18.000.000 de oameni din peste 200 de state ale lumii.

Compania bet365 s-a exprimat ingrijorata fata de modul in care Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a actionat impotriva sa si a clientilor sai din Romania. Pe scurt, ONJN a inchis abuziv website-ul Bet365 si a amendat mai multi clienti ai companiei. Intr-o reactie oficiala, Bet365 pune sub semnul intrebarii actiunile si comportamentul ONJN si al angajatilor sai, intrucat acestea contrazic in mod evident scopul declarat al autoritatii, acela de a proteja jucatorii romani. ONJN a ignorat tratamentul corect fata de Bet365 si a demonstrat,  in declansarea procedurilor impotriva jucatorilor, cum protectia consumatorului pe care ONJN sustine ca o asigura cetatenilor romani, a fost incalcata.

 

Dreptul de a opera al bet365

 Pe 7 septembrie 2015,  ONJN a luat decizia de a acorda Bet365 dreptul provizoriu de a opera, pana la implementarea completa a regimului de licente. Cu toate acestea,  ONJN a sustinut ulterior ca acest drept provizoriu nu incepea decat de la 1 octombrie. Desi nu exista niciun temei legal Asadar,  ONJN a revenit asupra deciziei fara niciun temei legal pentru aceasta sustinere ulterioara, ONJN a impus inchiderea site-ului bet365 pentru simplul motiv ca bet365 a operat intre 11 si 30 septembrie.

Subliniem ca bet365 este licentiata in mai multe piete reglementate din lume si cunoaste foarte bine implicatiile unor operari reglementate. Prin urmare, a deservit in trecut jucatorii din Romania sub auspiciile mai multor licente acordate de state membre UE, deci a operat intotdeauna pe baza unor acte legale corecte. Bet365 considera cu convingere ca a actionat tot timpul in conformitate cu prevederile legislatiei aplicabile romanesti si europene.

Spre deosebire de alte organisme de supraveghere, ONJN a aratat atat lipsa de transparenta in deciziile luate, cat si incapacitatea de a aplica un tratament corect. Bet365 a demarat procedurile legale impotriva deciziilor recente ale ONJN Si este increzatoare ca va reusi sa demonstreze ca actiunile autoritatii din Romania nu au avut un temei legal.

 

Amenzile pentru jucatori

 Pentru a sprijini jucatorii si piaţa in general sa identifice legalitatea activitaţilor operatorilor, ONJN a creat si a publicat o „lista neagra” a operatorilor nelicentiati, cunoscuti ca actioneaza pe piata romaneasca. Bet365 nu a fost inclusa niciodata pe aceasta lista neagra, ci numai pe lista de operatori aprobati.

In ciuda faptului ca bet365 nu se afla pe „lista neagra” a ONJN, autoritatea a inceput sa contacteze si sa amendeze clientii companiei pentru activitatile din perioada 11-30 septembrie. In mod evident, protectia si asigurarea pe care ONJN declara ca le asigura cetatenilor romani sunt de fatada.

Nu este deloc clar scopul unor astfel de actiuni, cu exceptia poate a celui de a colecta fonduri pentru bugetul de stat, in dauna cetatenilor romani, ale caror activitati au fost perfect justificabile, intrucat s-au bazat pe informaţiile disponibile public. Singura explicatie alternativa posibila este ca o astfel de actiune favorizeaza tratamentul clar discriminatoriu fata de bet365, sprijinind astfel inlaturarea de pe piata a bet365 in favoarea competitorilor sai.

Sa spunem ca bet365 este supusa unui tratament nedrept este prea putin si fara precedent din experienta bet365 cu orice alta autoritate de reglementare din lume. Bet365 pune la indoiala etica si legalitatea din spatele deciziei de a viza clientii in astfel de imprejurari si evalueaza in prezent toate opţiunile disponibile pentru a-i sprijini pe cei afectati de aceasta situatie”.

In analiza realizata pentru Legal Marketing, avocatul Cristian Costea,  Partner in cadrul casei de avocatura “Costea, Marian and Associates”, preciza ca procesul de reglementare al jocurilor de noroc online a inceput in 2010, cand posibilitatea de a organiza jocuri de online au fost prevazuta la nivel de lege, insa in perioada 2010-2015 nici o licenta/ autorizatie nu a fost acordata. Legea mai spune ca obtinerea unei hotarari penale impotriva unor societati ce isi au sediul in afara Romaniei nu implica in mod necesar o posibilitate efectiva de punere in executare din partea autoritatilor romane.

54.000 de pariori sunt eligibili de a fi amendati de catre autoritati. O parte dintre ei au primit citatii.

800.000 de euro este suma medie prognozata ca se pariaza zilnic in Romania doar la casele de pariuri online