Buzescu Ca, studiu despre Dosarele Electronice de Sanatate (DES)

Buzescu Ca a pregatit pentru Comisia Europeana un Studiu cu privire la limitarile legale privind implementarea Dosarelor Electronice de Sanatate (DES) si transferul transfrontalier al acestora, arata, intr-un anunt, firma de avocatura. Studiul vine in contextul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a precizat, recent, ca Dosarul Electronic de Sanatate va deveni operational incepand cu luna aprilie a acestui an.

Potrivit Buzescu Ca, Comisia Europeana va face, pe baza Studiului, recomandari privind adaptarea legislatiei nationale in vederea facilitarii serviciilor eHealth transfrontaliere. Aceste recomandari vor fi inaintate si catre eHealth Network, care va fi creata conform Directivei privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere. 

Pregatirea Studiului a implicat si discutarea problematicii stabilite de Comisia Europeana cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Colegiului Medicilor din Romania, ai Asociatiei Spitalelor din Romania, ai Societatii Nationale de Medicina a Familiei si ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, mai precizeaza sursa citata.

Ce este DES?

Proiectul „Dosarul Electronic de Sanatate” a fost initiat cu scopul realizarii unei baze de date care cuprinde informatii medicale centrate pe pacient. Este un mijloc de monitorizare a sanatatii pacientilor si, in acelasi timp, un sistem dinamic, care se construieste prin acumularea de date medicale introduse de catre furnizorii de servicii medicale pe masura ce acestia adera la sistem.

Conform informarii CNAS, DES usureaza activitatea de diagnosticare, dand medicilor posibilitatea de a cunoaste istoricul medical al pacientului: investigatiile la care a fost supus, bolile de care a suferit si tratamentele pe care le-a urmat.

Proiectul este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii, a mai anuntat institutia.

Cand va fi implementat DES

Dosarul Electronic de Sanatate, ce va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, va deveni operational incepand cu aprilie 2014, cu patru luni mai tarziu decat data anticipata initial, au precizat recent reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, citati de Realitatea.net.

Odata cu implementarea DES, dosarul pacientului va fi initializat si populat cu datele medicale care deja exista in sistemele informatice ale CNAS, la prima vizita la medic.

Potrivit precizarilor CNAS, pacientii vor putea consulta Dosarul Electronic de Sanatate prin intermediul unui portal web. De asemenea, ei vor putea solicita medicilor vizualizarea informatiilor medicale cuprinse in dosar, prin intermediul aplicatiilor informatice pe care acestia le utilizeaza in mod uzual sau prin intermediul portalului web dedicat medicilor.