Buzescu Ca castiga pentru Statkraft in litigiul cu Transelectrica

Filiala locala a companiei norvegiene Statkraft Markets GmbH a castigat, recent, la Judecatoria Sectorului 1, un proces cu Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. privind solicitarea acesteia din urma referitoare la plata unor taxe in cazul comertului transfrontalier cu energie electrica produsa in tara noastra. Statkraft Romania a fost reprezentata in acest litigiu de catre firma de avocatura Buzescu Ca, prin partenerul fondator Peter Buzescu, informeaza portalul juridic CEE Legal Matters.

In data de 25 iunie 2015, Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea Transelectrica, considerand-o “nefondata”, cu un termen de recurs de 15 zile de la pronuntarea hotararii. Totodata, instanta a obligat transportatorul de energie la plata sumei de 10.000 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare in judecata ca neintemeiata. Obliga reclamanta la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi, 25.06.2015”, arata decizia instantei.

Potrivit reprezentantilor Buzescu Ca, solutia constituie “un precedent in ceea ce priveste taxele aplicabile comertului transfrontalier cu energie electrica produsa in Romania”.

Statkraft Romania a fost infiintata in anul 2007 si vizeaza dezvoltarea activitatii de tranzactionare angro cu electricitate, in functie de evolutia pietei locale si internationale.

Statkraft este controlata integral de statul norvegian si opereaza 322 de unitati de productie a electricititatii si energiei termice, cumuland o capacitate instalata de peste 16.000 MW.

Comparativ, cel mai mare producator de energie controlat de statul roman este Hidroelectrica, cu o capacitate instalata de 6.300 MW. Intregul sistem de productie a energiei din Romania totalizeaza circa 20.000 MW.

Statkraft produce anual 60 TWh de electricitate, peste 90% din energia produsa de Statkraft fiind din surse regenerabile.

Grupul Statkraft detine unitati de productie a electricitatii in hidrocentrale, centrale eoliene, centrale pe gaz si centrale termice. Grupul norvegian are 3.600 de angajati in 20 de tari.