Breivik cere eliberarea condiționată. Avocat: “Are dreptul la o examinare judiciară a libertății condiționate la expirarea perioadei minime de zece ani în cazul său. Este un drept pe care îl au toți condamnații”

Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, cere eliberarea condiționată, a anunțat miercuri avocatul său, la nouă ani după cel mai grav masacru cunoscut de Norvegia în timp de pace, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Ținut izolat de alți deținuți, Breivik se plânge de asemenea de această izolare și va reclama din nou statul norvegian pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție, a declarat Oystein Storrvik.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului la Oslo și apoi deschizând focul asupra unei adunări de tineri laburiști pe insula Utoya.

Extremistul de 41 de ani a fost condamnat în 2012 la pedeapsa maximă, și anume 21 de ani de închisoare, care ar putea fi prelungită pe termen nelimitat.

“Am trimis o cerere de eliberare condiționată în numele său”, a declarat Storrvik ziarului norvegian Verdens Gang (VG).

“El are dreptul la o examinare judiciară a libertății condiționate la expirarea perioadei minime de zece ani în cazul său. Este un drept pe care îl au toți condamnații”, a adăugat acesta.

Potrivit avocatului, Breivik intenționează de asemenea să depună din nou o plângere împotriva statului norvegian pentru a protesta împotriva “unei izolări atât de lungi” în închisoare.

După o primă rundă câștigată parțial în instanță în 2016 pentru tratament “inuman” și “degradant”, ce contravine Convenției europene a drepturilor omului, al doilea aspect al plângerii depuse de Breivik în legătură cu comunicarea cu exteriorul a fost respins.

În închisoarea din Skien (sud-est) unde își execută pedeapsa, Breivik dispune de trei celule de peste 10 m2 fiecare, dotate cu televizor cu jocuri video și DVD player, un computer (fără conexiune la internet) și aparate de antrenament cu greutăți.

Grupul de sprijin pentru familiile victimelor a refuzat să comenteze.

Sursa foto: Heiko Junge/Agence France-Presse — Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here