bpv Grigorescu Stefanica, Bulboaca & Asociatii, NNDKP Tax si PwC, in tranzactia prin care fondul de investitii TF1 preia 50% din Otto Broker de Asigurare

Compania Otto Broker de Asigurare va beneficia de o infuzie de capital de patru milioane de euro de la fondul de investitii The Foundations 1.0 SEE, tranzactie in urma careia TF1 va prelua 50% din actiunile brokerului de asigurari, restul actiunilor apartinandu-i, in continuare, lui Victor Sraer, Managing Partner al Otto Broker. Noul asociat al Otto Broker urmeaza sa fie supus aprobarii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Acordul de investitie este primul de acest gen in piata de brokeraj de asigurari din Romania, iar capitalul angajat este destinat dezvoltarii accelerate a directiilor strategice ale companiei.

In aceasta tranzactie, compania Otto Broker a fost asistata de consultantul Mihai A. Pop (ex-EY) si de firma de avocatura bpv Grigorescu Stefanica, aceasta din urma asigurand consultanta in procesul de negociere si stabilire a prevederilor pentru incheierea acordului de investitie. Echipa de avocati care a fost alaturi de compania romaneasca si de actionarii acesteia a fost coordonata de Catalin Grigorescu, Managing Partner al bpv Grigorescu Stefanica.

Investitia este prima de acest fel pe care fondul de investitii de tip private equity The Foundations 1.0 SEE o realizeaza in Romania. Tranzactia a presupus atat aplicarea conceptelor de private equity relevante in astfel de situatii, cat si aplicarea unor prevederi speciale referitoare la evaluarea performantelor si a obiectivelor de business viitoare intr-un mediu de reglementare complex si dinamic, care poate avea un impact semnificativ asupra evolutiei pietei de brokeraj de asigurare. Investitia este o confirmare a faptului ca piata de brokeraj de asigurare din Romania devine din ce in ce mai sofisticata, iar jucatorii locali isi concentreaza eforturile pentru a-si consolida pozitiile intr-un mediu extrem de competitiv”, au precizat reprezentantii bpv Grigorescu Stefanica.

De partea cealalta, The Foundations 1.0 SEE a beneficiat de consultanta juridica oferita de Bulboaca si Asociatii. Asistenta firmei a constat in realizarea raportului de due diligence juridic, structurarea tranzactiei, redactarea si negocierea acordului de investitie si a celorlalte documente aferente tranzactiei. Echipa Bulboaca & Asociatii a fost coordonata de Cosmin Stavaru, Partener coordonator al practicii de M&A.

Tranzactia a fost una tipica de private equity, cu un design complex, dar suplu, specific acestui tip de investitie, prin care fondul TF1 va furniza, corelat cu planul de afaceri agreat, capital de crestere in valoare de 4 milioane de euro societatii Otto Broker de Asigurare, in schimbul dobandirii unei participatii initiale de 50% in societate. A fost de asemenea o tranzactie care a ridicat provocari atat prin prisma standardelor inalte si obiectivelor ambitioase pe care TF1 le impune in activitatea sa, cat si in contextul unui cadru de reglementare intens si al unei piete dinamice, cu evolutii surprinzatoare. Aceasta investitie da un semnal pozitiv, de incredere a investitorilor in piata asigurarilor, in general, mai ales in contextul evolutiilor recente, si de maturizare a segmentului serviciilor de brokeraj in asigurari”, a declarat Cosmin Stavaru.

De asemenea, de partea TF1 in aceasta tranzactie au fost si cei de la PwC (analiza financiara), precum si cei de la NNDKP Tax (consultanta fiscala).

Investitia TF1 valideaza directiile strategice pe care le urmam consecvent de cativa ani. Vom utiliza capitalul atras pentru a accelera proiecte prin care sa oferim clientilor nostri servicii de brokeraj intr-un mod mai simplu, mai accesibil si peste standardele obisnuite de calitate. Proiectele vor viza cu prioritate investitii in oameni si tehnologie. Ne propunem sa ajungem in TOP 10 brokeri de asigurare in 2016„, a declarat Victor Sraer, Managing Partner, Otto Broker.

TF1 este un fond de private equity, operational din toamna anului 2014 si care investeste in IMM-uri din Europa de Sud Est (Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Serbia), fiind unul dintre putinele fonduri locale de private equity ridicate in ultimii ani pentru a deservi aceasta regiune. Investitorii principali ai TF1 sunt Fondul European de Investitii (FEI) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), alaturi de companii specializate de investitii, fonduri mutuale si investitori privati.

Avem certitudinea ca Otto Broker are capacitatea de a deveni un lider in piata de brokeraj a asigurarilor din Romania. Este o piata in care capitalul, profesionalismul si expertiza institutionala a TF1 vor completa apetitul pentru performanta al partenerului nostru. Tintim impreuna implementarea unor noi standarde de calitate a serviciilor oferite clientilor si partenerilor, care sa conduca la ridicarea nivelului general de incredere, intelegere si utilizare a produselor de asigurari„, a mentionat Sorin Panturu, Managing Partner, The Foundations.

Otto Broker activeaza pe piata de brokeraj de asigurare incepand din 2001 si este, in prezent, cel mai mare angajator din brokerajul din Romania, cu o echipa de 130 de angajati. Compania ofera solutii de asigurare si de management al riscului atat clientilor de retail, cat si celor din zona corporate, prin cele doua divizii specializate:

– Divizia de Retail, cu acoperire regionala, este prezenta preponderent in cele mai importante centre comerciale din tara.

– Divizia Corporate este specializata in asigurari de credite comerciale si garantii, asigurari de raspunderi civile si produse «custom-made» pentru proprietati sau riscuri auto.

Otto Broker este membru al International Credit Brokers Association (ICBA), cel mai mare parteneriat global de brokeri de asigurare de credit comercial.

The Foundations 1.0 SEE este sustinut de Fondul European de Investitii (FEI), printr-un mandat al Comisiei Europene din cadrul programului pentru cresterea competitivitatii si inovatiei (Competitiveness and Innovation Framework – CIP Programme).

marian.floranescu@lhm.ro