Bostina si Asociatii nu confirma, dar nici nu infirma depunerea unei plangeri prealabile impotriva Hotararii nr. 852/14.12.2013 a Consiliului UNBR

In urma relatarilor presei privind depunerea unei plangeri prealabile impotriva Hotararii nr. 852/14.12.2013 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de catre Bostina si Asociatii, firma de avocatura a emis un punct de vedere, precizand ca nu confirma, dar nici nu infirma informatiile aparute in mass-media.

In urma solicitarilor venite din partea presei, “Bostina si Asociatii” nici nu confirma si nici nu infirma relatarile din presa cu privire la un presupus demers prin care casa noastra de avocatura ar fi formulat o plangere prealabila impotriva Hotararii nr. 852/14.12.2013 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, publicata in M.Of., Partea I, nr. 33/16.01.2014, privind modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat adoptat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 64/2011 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 898/19.12.2011”, arata comunicatul Bostina si Asociatii.

Potrivit reprezentantilor firmei de avocatura, “din cauza adoptarii de catre Consiliul UNBR, la sfarsitul anului trecut, a noilor reglementari privind comunicarea in general si a publicitatii in particular, nu putem oferi presei nici o informatie cu privire la acest subiect, de teama ca nu cumva sa incalcam aceste prevederi, incalcare care ar putea fi considerata, conform statului, “abatere deosebi de grava” care poate fi pedepsita si cu excluderea din profesie. Ca atare, organele profesiei – barourile si UNBR – sunt singurele indrituite sa ofere informatiile cu privire la acest caz particular”.

Conform unor surse juridice, citate de Mediafax, casa de avocatura Bostina si Asociatii a contestat la UNBR modificarile introduse recent la statutul avocatilor si care schimba regulile de publicitate, prin limitarea posibilitatii acestora de a-si promova activitatea si rezultatele obtinute.

In plangerea prealabila depusa la UNBR, avocatii solicita revocarea in parte a actului administrativ atacat, respectivele reguli referitoare la publicitatea formelor de exercitare a profesiei si la publicitatea profesionala, precum si suspendarea efectelor pana la solutionarea plangerii. Avocatii arata, printre altele, ca restrangerea dreptului la publicitatea profesionala este nejustificata si contravine principiului independentei profesiei si reglementarilor comunitare, precizeaza sursele citate.

Prin noile reguli, adoptate la sfarsitul anului trecut prin hotarare, UNBR a interzis avocatilor sa mai ofere servicii in locuri publice fara o solicitare prealabila din partea clientului, activitate calificata drept „racolare de clientela„, sa mai acorde consultatii inclusiv prin emisiuni radiofonice sau televizate, sa informeze public despre donatii, cu exceptia sponsorizarilor de conferinte, sa foloseasca mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei ca reclama in scopul dobandirii de clientela, sa nominalizeze clientii din portofoliu sau litigiile in care au fost implicati, sa publice informatii privind realizarile de ordin financiar, cifra de afaceri sau succesele profesionale.