Bogasiu & Asociatii, decizii favorabile la Consiliul Concurentei

Bogasiu & Asociatii obtine de la Consiliul Concurentei decizii favorabile in urma investigatiilor efectuate privind practicile anticoncurentiale desfasurate de SC OMV Petrom SA si SC Petrom LPG SA, fost SC Shell Gas SRL in domeniul distribuirii GPL-ului.

Din decizia Comisiei Consiliului Concurentei se desprind urmatoarele:

Art. 1. In temeiul art. 26 alin. (1) lit. b) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, modificata si completata, se constata incalcarea art.9 alin. (1) din aceeasi lege, de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat prin introducerea unor prevederi in Prescriptia tehnica PT C3-2003, editia 1, „Cerinte tehnice privind utilizarea recipientelor-butelii cu capacitate pana la 26 litri pentru GPL, care impun restrictii operatorilor economici atat la umplerea, cat si la distribuirea de GPL aragaz imbuteliat in recipiente, avand ca efect restrangerea concurentei pe piata din Romania.

Art.2. Se dispune modificarea de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat a Prescriptiei tehnice (PT C3-2003), editia 1, Cerinte tehnice privind utilizarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 litri pentru GPL29, in sensul eliminarii acelor prevederi care, reprezentand bariere la intrare pe piata, au ca efect limitarea libertatii comertului sau autonomiei intreprinderilor. in acest sens, se dispun urmatoarele masuri de restabilire a mediului concurential:

a. eliminarea obligatiei obtinerii consimtamantului, instituita la umplerea si distribuirea buteliilor GPL aragaz, care in forma actuala a prescriptiei are urmatorul continut: pct. 3.2.4. „Agentii economici nu vor putea umple buteliile personalizate ale altui proprietar decat cu consimtamantul scris al acestuia. Nerespectarea acestei obligatii este un motiv de retragere a autorizatiei de functionare”;

b. eliminarea obligatiei obtinerii consimtamantului, instituita la primirea buteliilor buteliilor GPL aragaz, in procesul de schimb, care in forma actuala a prescriptiei are urmatorul continut: pct. 3.2.14 „Agentii economici au obligatia de a primi numai buteliile proprietatea lor, ale altor agenti economici, dar numai cu consimtamantul scris al acestora si altele nepersonalizate, cu orice grad de uzura, coroziune sau deformatii, chiar daca vor trebui sa fie casate. Nerespectarea acestei obligatii este un motiv de retragere a autorizatiei de functionare”;

c. eliminarea obligatiei obtinerii consimtamantului, instituita la distribuirea buteliilor GPL aragaz, care in forma actuala a prescriptiei are urmatorul continut: pct. 3.7.15 „Agentii economici au obligatia de a primi numai buteliile proprietatea lor, ale altor agenti economici, dar numai cu consimtamantul scris al acestora si altele nepersonalizate, cu orice grad de uzura, coroziune sau deformatii, chiar daca vor trebui sa fie casate. Nerespectarea acestei obligatii este un motiv de retragere a autorizatiei de functionare”.

Puteti parcurge intreaga decizie a Consiliului Concurentei aici.

Sesizarea integrala inaintata de companiile Eta Gas si Extensiv, ambele reprezentate de avocatii firmei Bogasiu & Asociatii, o gasiti aici.