BNR mentine estimarea de inflatie pentru 2013 la 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) amentinut proiectia de 3,5% pentru rata inflatiei din acest an, iar, pentru 2014, estimeaza un nivel al cresterii preturilor de consum cu 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu a mentionat ca in ultimul trimestru al anului trecut inflatia a fost influentata pozitiv de corectia preturilor alimentelor volatile, un trend descendent al cotatiilor internationale ale titeiului, aprecierea nominala a leului fata de dolar si fata de euro spre sfarsitul anului, precum si de un deficit amplu de cerere. In sens negativ au contribuit majorarile unor preturi administrate, la energie electrica si termica si gaze naturale, cresterea anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, incorporarea treptata in preturile de consum a cresterii costurilor cu materille prime vegetale.

In ceea ce priveste rata inflatiei CORE 2, aceasta a avut o tendinta evidenta de accentuare a cresterii in perioada august-octombrie, dupa care s-a temperat.

“Preturile au ramas constante in CORE 2 ajustat, ceea ce este un lucru remarcabil”, a spus Isarescu.

Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

In noiembrie, banca centrala a revizuit in urcare prognoza pentru acest an de la 3% la 3,5%, proiectie pe care a mentinut-o in raportul trimestrial asupra inflatiei.

Inflatia s-a accelerat in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.