Birsan, Popescu & Asociatii obtine o decizie impotriva Cathedral Plaza

Casa de avocatura Birsan, Popescu & Asociatii a obtinut pentru Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului de respingere a actiunilor dezvoltatorului Cathedral Plaza, Millennium Building Development. Decizia reprezinta inca un pas spre demolarea proiectului de 19 etaje din centrul Bucurestiului.

Practic, decizia instantei europene nu are ca efect direct demolarea, insa a creat premisele pentru ca acest lucru sa fie obtinut intr-o instanta romaneasca, dupa cum a explicat pentru legalmarketing.ro avocatul Mugur Popescu (foto), partener la casa de avocatura Birsan, Popescu si Asociatii. Acesta a adaugat ca, odata cu aceasta decizie CEDO, nu mai exista nici o cale de atac, interna sau internationala, prin care Millennium Building Development sa poate obtine o modificare a deciziei de anulare a autorizatiei de constructie pentru Cathedral Plaza.

Avocatul considera ca in prezent exista „toate elementele” pentru a obtine o decizie a justiei romane de demolare a Cathedral Plaza.

De aceeasi parere este si Gabriel Popa, secretarul ARCB.

„Acum, dupa ce si aceasta incercare a Millenium Building Development a fost zadarnicita, asteptam cu incredere o decizie a Justitiei din Romania prin care sa se dispuna dezasamblarea acestei cladiri”,  a declarat acesta. Totodata, reprezentantii ARCB spun ca prin decizia CEDO se elimina si orice posibilitate ca Statul Roman sa aiba vreo obligatie fata de Cathedral Plaza.

Decizia CEDO din 10 aprilie 2012 are doua parti. In prima parte, Curtea Europeana, asemenea instantelor interne, a considerat ca hotararea Senatului Romaniei nr. 5/2007 nu a adus atingere dreptului la respectarea bunurilor MBD si, in consecinta, Cathedral Plaza nu se afla sub protectia articolului 6 al Conventiei Drepturilor Omului. Prin hotararea respectiva, Senatul Romaniei a validat raportul Comisiei de ancheta prin care acesta cerea Guvernului sesizarea Parchetului pentru cercetarea infractiunilor savarsite la avizarea si autorizarea constructiei Cathedral Plaza si exproprierea ei pentru protejarea Catedralei Sf. Iosif.

In a doua parte, in care Millennium Building Development contesta decizia Curtii de Apel Suceava, CEDO a respins plangerea ca fiind tardiva. Prin decizia irevocabila nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curtii de Apel Suceava, autorizatia de construire a Cathedral Plaza a fost declarata in mod irevocabil ilegala, pentru ca dezvoltatorul  nu a avut acordul notarial al ARCB, n-a facut expertiza Catedralei inainte de inceperea lucrarilor si s-a adresat unei autoritati necompetente.

In ianuarie 2012, dezvoltatorul Cathedral Plaza a formulat plangeri impotriva Statului Roman la CEDO, invocand incalcarea dreptului de proprietate si a dreptului la un proces echitabil. Prin aceste proceduri, MBD avertiza Statul Roman ca daca va desfiinta aceasta constructie va plati daune materiale importante.

Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, a fost reprezentata in acest caz de avocatul parizian Ron Soffer, care l-a reprezentat in diverse spete si pe magnatul George Soros.

Cathedral Plaza are o suprafata inchiriabila de 12.500 mp si a presupus o investitie de 40 milioane de euro. Proprietarii cladirii spuneau vara trecuta ca litigiul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica le-a adus daune de 25 de milioane de euro. Problemele Cathedral Plaza au inceput dupa ce Arhiepiscopia Romano-Catolica l-a chemat pe dezvoltator in judecata, sustinand ca aceasta constructie este ilegala si afecteaza Catedrala Sfantul Iosif, langa care este amplasata.