Birourile din Bucuresti sunt mai scumpe decat cele din Viena

Bucurestiul se afla pe locul 42 in topul global al oraselor cu cele mai scumpe birouri, cazand 3 locuri fata de anul precedent, cand s-a situat pe pozitia 39, arata un raport realizat de Cushman&Wakefield. 

Potrivit Wall-Street.ro, desi este in a doua parte a clasamentului, care include in total 63 de piete, Bucurestiul este mai scump decat Viena, Copenhaga, Bratislava si Sofia. Fata de capitala Bulgariei, costurile din Bucuresti sunt aproape duble. Astfel daca in Bucuresti, costul mediu de ocupare este de 339 euro pe mp anual, in Viena, costurile sunt de 336 euro pe mp anual, in Copenhaga sunt de 330 de euro pe mp anual, iar in Sofia doar 177 euro pe mp anual.

Costul de ocupare al birourilor din Atena si Budapesta sunt peste cele din Romania, in timp ce Praga este la acelasi nivel cu Bucurestiul.
„Sectorul de birouri din Romania a suferit reduceri masive in 2012 pe fondul incertitudinilor economice din intreaga regiune Europeana, cu numerosi ocupanti care incearca sa isi reduca costurile operationale, avand o consecinta directa in scaderea cererilor de spatii de birouri”, spun oficialii Cushman&Wakefield.

Acest fapt a dus la oferirea de concesii din partea proprietarilor care trebuie sa devina din ce in ce mai competitivi in atragerea atentiei chiriasilor. In orice caz, in ciuda acestor conditii, chiriile spatiilor prime din Bucuresti au reusit sa creasca pe parcursul anului, crestere bazata pe o lipsa a spatiilor de birouri de calitate si in acelasi timp, cu putine dezvoltari noi livrate in piata de birouri, spun oficialii Cushman&Wakefield.

Pe parcursul anului 2012 a fost livrat un stoc de aproximativ 100.000 mp de birouri in Bucuresti ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 5,5% fata de inceputul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat in 2012 a fost in partea de nord a Bucurestiului – Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompeiu si Pipera.

Gradul de neocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o usoara crestere in anul 2012 ajungandu-se la aproximativ 14.5%.
In ceea ce priveste nivelul chiriilor acestea au inregistrat o usoara crestere ajungandu-se la un nivel de 18-20 euro/mp/luna in zonele central din Bucuresti si in jur 10-12 euro/mp/luna in zonele secundare.

Pentru marile orase din tara nivelul chiriilor a ramas in principiu la nivelul anului 2011 aceasta datorandu-se faptului ca livrarea de noi spatii de birouri a fost relativ mica.

Londra, West End, este din nou cea mai scumpa piata in sectorul de birouri, recastigand coroana de la Hong Kong, oras care a ocupat prima pozitie incepand cu 2008.