BCR, liderul pietei privind co-finantarea proiectelor realizate cu fonduri europene nerambursabile

Banca Comerciala Romana (BCR) a depasit, recent, un miliard de euro co-finantari acordate pentru proiecte realizate cu fonduri UE.

,,BCR este liderul pietei in ceea ce priveste co-finantarea proiectelor cu finantare europeana din fonduri post-aderare, acordand, pana in prezent, credite de peste un milliard de euro pentru proiecte de peste 3,5 miliarde de euro. Fondurile europene sunt unul dintre vectorii majori ai dezvoltarii economiei romanesti, cu efecte de multiplicare, avand ca obiectiv reducerea deficitului de dezvoltare economica si infrastructura fata de restul Uniunii Europene. Completarea investitiilor straine directe cu absorbtia de fonduri europene creeaza premisele unei cresteri economice sustenabile pe termen lung, prin imbunatatirea productivitatii totale. Co-finantarile oferite de BCR din fonduri europene s-au indreptat catre proiecte destinate dezvoltarii industriei, agriculturii si infrastructurii rurale, reabilitarii si extinderii sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, reabilitarii infrastructurii urbane”, a declarat Ioana Gheorghiade, Director executiv – Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii, BCR.

BCR detine o expertiza solida in structurarea finantarii bancare pentru proiecte cu fonduri europene precum si in acordarea de consultanta in implementarea proiectelor de catre beneficiari. Astfel, BCR pune la dispozitia beneficiarilor interesati in dezvoltarea unui proiect cu fonduri europene nerambursabile o serie de produse si servicii dedicate:

1. Consiliere pentru accesarea fondurilor nerambursabile si alegerea solutiilor eficiente de co-finantare.

2. Optimizarea structurilor de finantare si garantare pentru co-finantarea proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

3. Credite de pre-finantare si co-finantare adaptate specificului proiectelor cu fonduri europene, linii pentru TVA, credite pentru capital de lucru, etc.

4. Emiterea documentelor necesare pentru dovedirea capacitatii de co-finantare a proiectelor finantate de UE: Scrisoarea de confort, Scrisoare de Garantare.

5. Furnizarea de servicii de consultanta in procesul de implementare a proiectelor finantate de UE.

Sustinerea proiectelor implementate cu fonduri europene constituie una dintre prioritatile BCR. Sectorul bancar joaca un rol esential in dimensionarea si structurarea proiectelor si a finantarilor necesare, in urma analizei capacitatii de implementare a investitiei, a oportunitatii de piata a proiectului si a experientei relative la sectorul activitatii finantate. Un parteneriat puternic intre sectoarele public, privat si financiar este hotarator in atingerea unei rate de absorbtie ridicate”, a adaugat Ioana Gheorghiade.

Recomandarile BCR pentru beneficiarii de fonduri europene:

1. Sa fie parteneri cu banca de la ideea de proiect pana la finalizarea implementarii acesteia.

2. Sa angajeze consultanti de specialitate, atent selectati pe baza experientei, reputatiei si recomandarilor, in scopul de a fi in masura sa prezinte un plan de afaceri bancabil, bazat pe ipoteze de crestere realiste:

– Elaborarea unui studiu de piata aprofundat, in scopul de a identifica cererea de pe piata, concurenta, factorii cheie de succes, clientii tinta pentru produse si servicii.

– Utilizarea de ipoteze conservatoare a prognozei de crestere a afacerilor, in scopul de a dimensiona corect afacerea si a fi capabili sa o implementeze in timp util si bune conditii.

3. Sa estimeze un plan realist de implementare a proiectului, corelat cu durata reala a fazelor de implementare ale proiectului, pentru a nu se confrunta cu intarzieri sau blocaje.

4. Sa inceapa proiectele de investitii numai dupa ce structura de finantare (sursele de finantare) a proiectelor este clarificata, astfel incat sa nu se confrunte cu lipsa de finantare si / sau intarzieri sau chiar anularea proiectului.

5. Sa implementeze si sa finalizeze proiectul finantat de UE in timp util si in conformitate cu prevederile contractului de finantare nerambursabila, in scopul de a nu pierde grantul partial sau total.

6. Sa se familiarizeze cu regulile si procedurile legate de punerea in aplicare a proiectului si cu monitorizarea post-implementare.

Am fost, suntem si vom continua sa fim alaturi de companiile romanesti pentru a le sustine pe parcursul intregului proces de implementare a proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. Ne-am specializat si am devenit leaderi in acest domeniu – ca dovada valoarea impresionanta a finantarilor acordate acestui segment. Vrem sa profitam din plin de experienta noastra, de care ne dorim sa beneficieze cat mai multi investitori si in urmatoarea perioada de programare 2014-2020”, a mai spus Ioana Gheorghiade.