Baroul Bucuresti: Ultimatum privind achitarea datoriilor profesionale

Marti, 1 septembrie 2015, este ultima zi in care avocatii isi pot plati datoriile pentru a evita suspendarea din profesie, arata un anunt al Consiliului Baroului Bucuresti, publicat recent pe site-ul Baroului.

Consiliul Baroului Bucuresti, in executarea celor dispuse in sedinta din 19.08.2015 privind aplicarea masurilor legale in legatura cu numarul de peste 2.000 de avocati care inregistreaza restante la plata taxelor catre barou si UNBR, a dispus efectuarea de verificari suplimentare cu privire la acuratetea datelor comunicate de departamentele de specialitate, urmand ca la sedinta din 1 septembrie 2015 sa faca aplicarea prevederilor art. 49 alin. (1) lit.c) din Statutul profesiei de avocat”, precizeaza sursa citata.

Conform articolului 49 alineatul 1 litera c), “exercitiul profesiei de avocat se suspenda in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale timp de 3 luni de la scadenta acestora, pana la lichidarea integrala a datoriilor.’’

De asemenea, Consiliul Baroului Bucuresti reaminteste membrilor baroului care inregistreaza restante la plata contributiilor profesionale ca masura suspendarii pentru neplata poate fi ridicata numai dupa plata restantelor si achitarea unei taxe in cuantum de 3.000 de lei.

Avocatii interesati si cei care se afla in situatia punerii sub suspendare ar trebui sa ia in calcul si articolul 52 din Statutul profesiei de avocat, care prevede ca “independent de contestarea deciziei, in cazul in care masura suspendarii a fost luata pentru neplata totala sau partiala a taxelor si contributiilor profesionale, la cererea avocatului in cauza, consiliul baroului, dupa verificarea temeiurilor cererii sau a dovezii achitarii taxelor si contributiilor prevazute de Lege si de prezentul statut, poate dispune incetarea masurii suspendarii si stergerea mentiunilor din tablou.(Ema Graur)