Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital majoritar privat romanesc, a raportat un profit net de 320,4 mil. lei (71,9 mil. euro) in 2012, in crestere cu 40% fata de anul precedent, dar conducerea bancii va propune ca profitul sa fie reinvestit, astfel ca cel mai probabil capitalul social va fi majorat, iar actionarii bancii vor primi „actiuni gratuite”, relateaza Ziarul Financiar.
„Suntem multumiti de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini a mediului economic local si european. Vom propune actionarilor nostri capitalizarea profitului obtinut pentru a putea continua cresterea bancii si sustinerea economiei romanesti”, a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.
Banca Transilvania a ramas fara CEO de la inceputul anului trecut, dupa ce mandatul olandezului Robert Rekkers nu a mai fost prelungit. Desi nu a gasit un inlocuitor pentru Rekkers, Banca Transilvania a crescut anul trecut, majorandu-si activele cu 15%, pana la 29,57 mld. lei (6,57 mld. euro). Portofoliul de credite (brut) a crescut cu 12%, la 17,57 mld. lei, in timp ce provizioanele au crescut cu 27%, la 2,11 mld. lei.
Banca Transilvania dispune in continuare de lichiditati semnificative, raportul credite supra depozite fiind subunitar, de 0,78. Astfel, banca are la dispozitie peste 5 mld. lei pentru a da noi credite.
Capitalurile proprii ale bancii au crescut anul trecut cu 18%, la 2,728 mld. lei (610 mil. euro). Rezultatele pozitive s-au vazut si in cresterea actiunilor, care au avut una dintre cele mai bune evolutii de pe bursa in ultimul an. La pretul de 1,437 lei/actiune, capitalizarea bancii este de 621,5 mil. euro.
In ceea ce priveste sistemul bancar in ansamblu, astazi, Banca Nationala a strans rezultatele financiare preliminare ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca si a ajuns la concluzia ca acestea au avut, in 2012, pierderi cumulate record de 2,12 mld. lei, aproape triple fata de 2011. In 2008 sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, de peste 4,4 mld. lei.