AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice

Cabinetul de avocat Avram Marieta (AVRAM LAW) a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului pe baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat ICCJ cu privire la interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii şi a art. 781 alin. (5) lit. c) din Codul de procedură civilă [fost art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură civilă de la 1865]. La redactarea memoriului au contribuit av. titular prof. univ. dr. Marieta Avram și av. Elena-Adina Tătaru (Popescu), partener.

Prin Hotărârea nr. 1/2020, pronunțată la data de 20 ianuarie 2020, ICCJ a admis recursul în interesul legii și a  decis în sensul propus în memoriul redactat de  avocații din cadrul AVRAM LAW că: ” sumele destinate plăţii drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unităţile de trezorerie şi societăţi bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire.”

Până la această hotărâre, unele instanțe de judecată considerau că sumele destinate plății drepturilor salariale sunt exceptate de la poprire numai pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi, deși, potrivit art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002, ”creanțele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal”.

Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram, titular AVRAM LAW:

„Pentru prima dată am lansat interpretarea a art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002 în articolul publicat în Săptămâna juridică nr. 23/2015, intitulat Apecte privind poprirea sumelor aflate în conturile bancare ale instituțiilor publice și am susținut că este un text derogatoriu de la Codul de procedură civilă, care exceptează total aceste sume de la poprire, fără limitarea din Codul de procedură civilă. Unele instanțe de judecată și-au însușit această interpretare și au respins cererile de validare a popririi formulate împotriva instituțiilor de credite. Alte instanțe de judecată nu au primit-o și au admis cererile de validare a popririi. Hotărârea ICCJ nr. 1/2020 este corectă și binevenită, pentru că lămurește chestiunea și elimină riscul validării popririi atât pentru instituțiile de credit, cât și pentru unitățile de trezorerie.  Totodată, stimulează plata pe card a drepturilor salariale ale angajaților din sistemul public, în temeiul convențiilor de deschidere a unor conturi speciale pe care instituțiile și autoritățile publice le încheie cu societățile bancare, ceea ce este și  firesc într-o societate bancarizată”.