Avocatura. SIE si NU E

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a publicat, joi, 16 octombrie, solicitarea avocatului Corneliu-Liviu Popescu, membru al Baroului Bucuresti, adresata Consiliului UNBR si referitoare la adoptarea unei Hotarari care, printre altele, sa le interzica avocatilor sa fie agenti acoperiti.

Motivatia acestei solicitari o constituie, potrivit lui Corneliu-Liviu Popescu, aparitia in spatiul public a unui articol, semnat tot de catre un avocat (Adrian Toni Neacsu – n.r.). In acel articol, aparut in contextul dezbaterilor publice actuale privind agenti acoperiti ai serviciilor secrete care actioneaza in viata politica, in magistratura sau in presa, autorul afirma, printre altele, ca „Agentii acoperiti in avocatura sunt cat se poate de legali„. In opinia lui Corneliu-Liviu Popescu, afirmatia respectiva este „complet neargumentata” si „aduce prejudicii imense profesiei si corpului profesional si submineaza grav increderea de care avocatul trebuie sa se bucure in ochii justitiabililor si ai celorlalti clienti„.

Corneliu-Liviu Popescu sustine ca, potrivit normelor conventionale, constitutionale, legislative si statutare in vigoare, un avocat nu poate cumula aceasta calitate cu niciuna dintre cele enumerate mai jos si desemnate prin sintagma generica „agenti acoperiti„:

1. Personalul care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale sau al structurilor ministeriale interne de informatii.

2. Politistii sub acoperire.

3. Investigatorii sub acoperire, ca lucratori operativi in cadrul politiei judiciare sau al organelor de stat care desfasoara activitati de informatii,

4. Colaboratorii, cu o alta identitate decat cea reala, si informatorii organelor de urmarire penala.

5. Informatorii politiei.

In acest context, avocatul ii propune Consiliului UNBR adoptarea unei Hotarari prin care:

1. Sa interpreteze dispozitiile art. 1 – art. 3, art. 6 – art. 11, art. 27 – art. 29, art. 89 – art. 91, art. 108 – art. 113, art. 133 – art. 135, art. 221, art. 227 – art. 229 si art. 234 din Statutul profesiei de avocat, astfel incat sa le interzica avocatilor sa fie membri ai vreunei categorii dintre cele mentionate mai sus.

2. Sa oblige toti avocatii aflati in exercitarea profesiei sa depuna anual, la baroul din care fac parte, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu isi desfasoara activitatea acoperit. Pentru avocatii care nu vor depune declaratia respectiva, Corneliu-Liviu Popescu propune doua sanctiuni: neinscrierea in tabloul celor cu drept de exercitare a profesiei si excluderea din profesie.

3. Sa propuna Congresului avocatilor adoptarea unei hotarari care sa modifice Statutul profesiei de avocat, prin introducerea in Statut a interdictiei, respectiv a obligatiei si a sanctiunilor mentionate mai sus.

4. Sa propuna Congresului Avocatilor adoptarea unei Hotarari adresata Guvernului si care sa vizeze initierea unui proiect de lege care sa completeze Legea nr. 51/1995 (Legea profesiei de avocat – n.r.) prin introducerea interdictiei, respectiv a obligatiei si a sanctiunilor mentionate mai sus.

Conform normelor juridice in vigoare, un avocat nu poate avea calitatea de agent acoperit, deoarece incalca independenta profesiei, se afla in stare de incompatibilitate, violeaza secretul profesional, incalca dreptul la aparare si actioneaza fara onoare”, sustine Corneliu-Liviu Popescu.

Solicitarea sa a fost publicata pe site-ul UNBR, cu cateva completari. Astfel, Uniunea precizeaza ca, in cazul depunerii declaratiei in care mentioneaza ca nu fac parte si nu isi desfasoara activitatea acoperit, prioritate vor avea cei alesi in organele de conducere a profesiei de avocat de la nivelul barourilor si de la cel al UNBR. Totodata, Uniunea solicita extinderea obligatiei de depunere a declaratiei respective pentru toti angajatii barourilor si ai UNBR, precum si pentru personalul administrativ angajat de formele de exercitare a profesiei. “Propunerea are in vedere apararea secretului profesional al avocatului, valoare suprema a independentei reale a profesiei”, arata Uniunea.

PS: titlul articolului a fost inspirat dintr-o burtiera recenta a colegilor de la Realitatea TV – „Ponta. SIE si NU E„.