Avocatul Viorel Roș, câștig la Instanța Supremă în dosarul judecătoarei Bîrsan

Instanța Supremă a dat joi decizia de achitare definitivă a judecătorilor / foștilor judecători de la Înalta Curte de Casație – Gabriela Bîrsan, Corina Corbu, Anton Pandrea, Liliana Pușoiu – în dosarul de corupție instrumentat de DNA.

În exclusivitate pentru Qmagazine, Viorel Roș, avocatul judecătoarei Gabriela Bîrsan a comentat decizia instanței subliniind că soluția reprezintă „o victorie a bunului simț îmotriva nesimțirii și a abuzurilor”. Declarația integrală a avocatului Viorel Roș:

„Nu-i o victorie a doamnei Gabriela Bîrsan, a doamnei Corina Corbu, a doamnei Liliana Pușoiu ori a domnului Anton Pandrea, judecători sau foști judecători ai Înaltei Curți a României decizia de azi de confirmare a soluției de achitare a lor dată în noiembrie 2016. Ei sunt încă victime și vor fi mereu victime ale „sistemului ticăloșit” (sintagma aparține celui care l-a creat spre nimicirea adversarilor politici), pentru că răul ce li s-a făcut nu poate fi îndreptat și nu va fi îndreptat vreodată. Nu-i chip să se îndrepte cu adevărat nedreptateași suferința ce li s-a provocat deliberat acestor oameni. Dar trebuie să se știe că miza abuzurilor săvârșite nu au fost doar sus amintiții, nu au fost doar judecătorii Bîrsan. Miza afost și îngenuncherea justiției. A fost subordonarea justiției și a judecătorilor de către parchet și de către procurori. A fost demonstrația de forță pe care au vrut s-o facă lumii niște oameni bolnavi de putere. De o putere care nu are nimic a face cu dreptatea și cu justiția! Și care de dragul puterii și nevăzând boala de care suferă puterea și hidoșenia ei, nu s-a sfiit să umilească judecători fără de pată, să facă de râs țara și pe judecătorul român la CEDO să mintă pe judecătorii Curții de la Strasbourg.

De aceea soluția de azi este o victorie a bunului simț împotriva nesimțirii și a abuzurilor ce tindeau să devină în țara asta obișnuință validată de autorități. Este o victorie a normalului împotriva anormalului. Este și o victorie a judecătorilor împotriva celor care au vrut să îngenuncheze justiția. Este dovada faptului că sunt și la București judecători, nu doar la Berlin. Că judecătorii și-au înțeles rostul și rolul și că nu vor mai lăsa răul nepedepsit oricine îl va săvârși.

Simt însă că este o datorie a mea să spun numele judecătorilor care au făcut ceea ce orice judecător ar fi făcut (așa cred eu): dreptate pentru cei pe care i-au judecat și dreptate justiției! Ei sunt: Luciana Mera, Lucia Rog, Anca Alexandrescu (judecători în primă instanță și care au dat lecții de drept acuzării și apărării), Sorina Mirela Popescu, Ștefan Pistol, Daniel Grădinaru, Leontina Șerban și Simona Daniela Encean, care ne-au dat tuturor dovada că nu-i altă putere deasupra judecătorilor decât adevărul și dreptatea.

Este o lecție în întâmplarea asta și din care ar trebui să învățăm cu toții: dacă oameni care beneficiau cu adevărat de imunitate spre a-și putea îndeplini misia la adăpost de orice ingerințe (judecătorul român la CEDO, profesorul Corneliu Bîrsan și prin extensie, soția acestuia, doamna judecător Gabriela Bîrsan) au putut fi înregistrați și percheziționați abuziv, batjocoriți, umiliți, supuși oprobiului public, inculpați fără să fie vinovați, încercați să vă imaginați ce ușor le este cu ceilalți și ce fac cu ceilalți!”

Avocatul Viorel Roş a fost preşedintele Tribunalului Bucureşti (1993-1997) şi este profesor universitar doctor la Universitatea Nicolae Titulescu din 2005 până în prezent. De asemenea, din 2016 este directorul Școlii Doctorale Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Drept. Doctor în Dreptul Comerţului Internaţional a deţinut funcţia de președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera Comerț și Industrie a României (2014-2015).

Sursa: Qmagazine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here