Avocatul Serban Pop, noul presedinte al ANAF

Avocatul Serban Pop (foto), fost partener la casa de avocatura Pop, Savin si Asociatii, a fost numit de premierul Mihai Razvan Ungureanu in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta a mai activat in conducerea ANAF in perioada Guvernului Tariceanu, cand ocupa functia de vicepresedinte, din care a fost schimbat din functie in ianuarie de 2009 de premierul Emil Boc.

Numirea lui Pop vine dupa ce premierul l-a revocat din functie pe fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar. In luna februarie, seful Guvernului a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri in valoare de cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale. El a precizat atunci ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o “capcana” pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.

Sorin Blejnar se va ocupa in continuare de coordonarea activitatii departamentului de control al marilor averi, potrivit propriilor declaratii.