Avocatul clujean Radu Mititean spune că România nu este pregătită pentru GDPR

Avocatul Radu Mititean, de la Societatea civilă de avocaţi Mureşan, Mititean, Cleja, a declarat marţi la conferinţa „Pria IT&C şi Proprietatea Intelectuală”, că România nu este pregătită pentru intrarea în vigoare a celebrului GDPR:

„În 25 mai intră în vigoare Regulamentul general de protecţie a datelor, reglementare europeană care se aplică automat în toate statele UE. Şi până acum exista o legislaţie privind protecţia datelor cu caracter personal, dar noul Regulament vine cu prevederi mai stricte, deoarece există o îngrijorare legitimă în rândul cetăţenilor privind datele lor personale, mai ales că trăim într-o lume tot mai digitalizată. Regulamentul este din 2016, dar România nu este pregătită, în condiţiile în care nu avem normele de aplicare. Regulamentul va intra în vigoare şi nu va fi nicio amânare pentru România iar, în plus, amenzile pot să ajungă la milioane de euro sau un procent din cifra de afaceri”

Avocatul subliniază că această situație în care ne aflăm ar putea afecta investițiile:

„România a dormit în papuci şi va trebui să recuperăm rapid ceea ce alţii au făcut în ani de zile. Îngrijorarea mea este să nu facem improvizaţii şi cârpăceli şi să avem acte scrise pe genunchi, pentru că este mult mai grav să ai o legislaţia incoerentă şi proastă decât să mai întârzii câteva săptămâni. (…) Există un sentiment de nesiguranţă în rândul investitorilor străini dar şi al firmelor româneşti”.

Un alt subiect atins de avocat clujean a fost cel al resurselor umane pregătite pentru a asigura buna respectare a regulamentului și a sancționa abaterile de la acesta:

„De asemenea, în funcţie de numărul datelor prelucrate, trebuie să existe angajaţi ofiţeri de protecţie a datelor, funcţie care nu exista până acum. Sunt şi simplificări, este nevoie de o evidenţă mai strictă a datelor personale, cât timp le stochezi şi unde. Lucrurile acestea vor necesita o anumită birocraţie, dar pot fi şi un ajutor important când apar probleme. Ofiţerii de protecţie a datelor înseamnă persoane cu pregătire specifică, având o responsabilitate mai mare în acest domeniu, în cazul în care se sparg servere şi sunt persoane afectate”.