Unul din beneficiile Congresului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, desfasurat la Bucuresti in zilele de 25-26 martie, este si elaborarea unui Cod de conduita profesionala, de etica si deontologie al avocatului roman.
Noul cod va trebui sa consacre principiul fundamental potrivit caruia, in Romania, profesia de avocat este unitara si se desfasoara in baza legii, care nu permite crearea unor categorii de avocati “dependenti” fata de alti avocati “independenti”, nu distinge avocati de business sau avocati de afaceri, ori avocati “de oficii” si proclama drepturi si obligatii cu continut identic, indiferent de specializarea profesionala a avocatului, se spune in hotararea adoptata de congres in acest sens.
Codul fundamenteaza principiile independentei, al autoreglementarii si al secretului profesional, pentru dezvoltarea culturii organizationale si consolidarea libertatii de exprimare a avocatului.
Documentul va da prioritate, programatic, “principiului demnitatii, onoarei si probitatii profesionale, astfel incat reglementarile sa impuna avocatilor ca in conduita profesionala sa dea dovada de constiinta profesionala si de atitudine compatibila cu demnitatea profesiei, inclusiv prin “abtinerea de la declaratii nesincere sau false”.
Prin noul cod, avocatul va fi obligat sa nu compromita increderea pe care o primeste datorita profesiei pe care o exercita si sa se autorecuze in caz de conflict de interese. “Este necesar”, se mai spune in documentul citat, “ca prin norme de conduita clare sa se consacre regula potrivit careia este esentiala preocuparea ca imaginea, pe care avocatul o confera institutiilor judiciare in fata carora isi reprezinta clientii, sa fie determinata inclusiv de calitatea si eficienta prestatiilor avocatului.”
Codul reglementeaza detaliat relatiile dintre avocati, cele dintre avocati si magistrati, pe cele dintre avocati si public si dintre avocati si institutiile publice, precum si regulile concurentei profesionale, limitele publicitatii profesionale a avocatilor si a formelor de exercitare a profesiei si responsabilitatile. Indatoririle legate de competenta, integritate si responsabilitate, se mai spune in documentul adoptat la congres, “sunt fundamentul deontologiei profesiei”. Acesta recomanda inclusiv evitarea conflictelor de interese, “in contextul tendintelor de interprofesionalitate”.
Un loc aparte este acordat apararii secretului profesional, despre care se spune ca “implica si obligatia a de a lua masuri pentru protectia acestuia, pentru a nu se eroda in fata presiunilor politice si sociale legate de lupta impotriva terorismului si a crimei organizate”. Masurile ce vor fi impuse, astfel, de noul cod “sunt neceasre atat pentru protejarea intereselor legitime ale clientelei cat si pentru evitarea vulnerabilizarii avocatului ca depozitar al secretului profesional”, se mai spune in documentul citat.
Codul de conduita profesionala, de etica si deontologie al avocatului roman se va realiza doar cu consultarea intregului corp profesional si implicarea tuturor consiliilor barourilor.
dora.vulcan@lhm.ro