Avocații, susținuți de tot eșichierul politic

Luni, în Senat, a fost adoptată o propunere legislativă ce face profesia de avocat compatibilă cu activități și funcții didactice din învățământul superior de orice profil, precum și cu activități din domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale.

Inițiativa acestei propuneri legislative a fost ideea mai multor parlamentari de la USR, PNL, UDMR, PSD.

Motivarea acestei inițiative legislative, semnată de senatorul Nicu Fălcoi (USR) menționează: “Forma actuală a Legii nr. 51/1995 prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activitățile și funcțiile didactice în învățământul superior, însă numai în învățământul juridic superior. Având în vedere că aceste compatibilități ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege, deducem că sunt de strictă interpretare și fac ca exercitarea concomitentă a unei funcții didactice în învățământul superior, afară de cel juridic, să fie incompatibilă. De asemenea, avem în vedere că, în această privință, avocații au un regim mai restrictiv în comparație cu notarii publici, executorii judecătorești, consilierii juridici și chiar cu magistrații, deși avocații exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori și judecători”.

Conform legislației actuale, profesia de avocat este compatibilă doar cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul juridic superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here