Avocații implicați în speța Google vs Comisia Europeană

Clifford Chance, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton și Allen & Overy sunt companiile de avocatură care au oferit asistență juridică în speța Google vs Comisia Europeană.

Comisia Europeană a anunțat o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru Alphabet (Google), despre care spune că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android. Comisia spune că noi amenzi vor urma, dacă practicile ilegale nu încetează în trei luni. Comisia Europeană a deschis oficial acum trei ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android. Google a fost amendată în iunie anul trecut cu 2,42 miliarde euro de către CE pentru faptul că a abuzat de poziția sa dominantă în căutarile online pentru a favoriza comparatorul său de prețuri „Google Shopping”. Aici puteți citi poziția Google care spune că va contesta amenda și explică de ce Android este un sistem de operare foarte util.

Cleary a preluat rolul principal pentru acest caz, cu o echipă condusă din Londra și Bruxelles de către Nicholas Levy și Thomas Graf, partners (concurenta).
De asemenea, Allen & Overy a asistat Google, firma refuzand să furnizeze detalii suplimentare despre rolul său.

De partea cealalta, Clifford Chance a asistat juridic Fairsearch, reclamantul care a sesizat  Comisia Europeana față de regulile de concurență încălcate de Google. Echipa Clifford Chance Bruxelles a fost condusă de Thomas Vinje (global antitrust chairman) și partenerul Dieter Paemen (fellow partner).

Totul a început în primăvara lui 2013 când Fairsearch Europe, o coaliție de 17 companii IT din care făceau parte Microsoft, Nokia și Oracle, a depus o plângere formală la Comisia Europeană pe tema felului în care Google folosește sistemul de operare Android pentru a pune ”bețe în roate” concurenței.

Comentând decizia, care vine după o investigație care a început în 2014, Vinje a declarat: „Aceasta este o altă realizare majoră pentru echipa antitrust a Clifford Chance. Decizia de astăzi înseamnă că Google ar trebui să înceteze practicile anticoncurențiale privind telefoanele inteligente, dar și în alte domenii – în special televizoare inteligente – în cazul în care blochează concurența prin utilizarea acelorași practici. ”