Avocatii iau la cunostinta si au un cuvant de spus!

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat informatii legate de proiectul de modificare si completare a legilor justitiei (Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), preluare de pe site-ul Ministerului Justitiei (www.just.ro).

 Scopul

Ministerul Justitiei doreste informarea publicului cu privire la intentia de a initia un act normativ pentru modificarea si completarea legilor justitiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), in temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata.

 Proiect de lege| Expunere de motive

In perioada de un deceniu de la republicarea legilor justitiei, realitatile si nevoile sistemului judiciar s-au schimbat partial, impunandu-se reformarea lor, situatie constatata atat in practica  Consiliul Superior al Magistraturii, cat si a celorlalte institutii din sistemul justitiei.De asemenea, in ultimii ani, a avut loc o reforma profunda a legislatiei care constituie principalul instrument de lucru al sistemului judiciar, realizata prin adoptarea celor patru coduri in materie civila si penala care au modificat competentele instantelor si parchetelor, au reorganizat caile de atac, au generat tipuri noi de cauze si proceduri, au determinat ample reorganizari ale sectiilor si completelor instantelor.Proiectele de lege propuse spre dezbatere publica si adoptare  au fost elaborate intr-o prima forma  de Consiliul Superior al Magistraturii care, in calitate de garant al independentei justitiei, are rolul de a aplica dispozitiile legale privind cariera magistratilor si organizarea instantelor. Proiectul inaintat Ministerului Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii a fost discutat in cadrul grupului de lucru constituit in acest sens la initiativa Ministerului Justitiei, din care au facut parte: reprezentanti ai magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa instanta suprema, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, reprezentanti ai asociatiilor de magistrati (Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Procurorilor din Romania), ai Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si ai Ministerului Justitiei.Inainte de a fi pus in dezbatere publica, Ministerul Justitiei a supus proiectul consultarii tuturor instantelor si parchetelor din tara.Proiectul propune solutii legislative mai eficiente ce pot imbunatati activitatea si organizarea sistemului judiciar, activitate a carei calitate depinde in principal de calitatea resursei umane prin care se realizeaza justitia ca serviciu public in slujba cetateanului.

 Grupul tinta

Membrii corpului judiciar, membrii ai celorlalte profesii din domeniul justitiei,  cetateni, mediu de afaceri, organizatii non-guvernamentale.

 Perioada consultarii

De la 07.10.2016 la 11.11.2016.

 Intalniri regionale

In perioada 07.10.2016-11.11.2016  vor avea loc intalniri regionale la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti cu magistrati, reprezentanti ai altor profesii juridice, parteneri institutionali si ONG-uri.

Detaliile referitoare la locul, data si agenda intalnirilor vor fi publicate in timp util pe website, iar intrebarile si propunerile transmise in aceasta perioada vor fi incluse pe agenda intalnirilor, pe masura ce sunt primite.

Transmiterea contributiilor

Toate contributiile (observatii, propuneri si intrebari) pot fi transmise  pe adresa de email (si adresa de contact): legijustitie@just.ro

 Etape ulterioare

Procesul de informare si de consultare a publicului ofera partilor interesate posibilitatea de a contribui cu sugestii pentru o buna implementare a masurilor de reforma a sistemului judiciar.

In urma propriei analize si a rezultatului procesului de informare si de consultare, se va definitiva forma proiectelor care vor fi supuse spre aprobare Guvernului si transmise Parlamentului, spre adoptare.