Avocatii cu probleme primesc ajutor

Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a aprobat, in sedinta din 06.09.2013, acordarea unor ajutoare din Fondul de Solidaritate al Avocatilor in valoare totala de 35.000 lei, se arata intr-un comunicat al UNBR, institutie condusa de Gheorghe Florea (foto). Fondul, care a devenit functional la finalul anului 2012, este destinat acordarii de ajutoare exceptionale, pentru cazuri medicale grave, avocatilor sau membrilor familiei aflati in intretinerea nemijlocita a acestora, prin membrii ai familiei intelegandu-se sotul, sotia si copiii avocatilor.

Potrivit Uniunii, deciziile de aprobare sau respingere a ajutorului din Fondul de Solidaritate al Avocatilor se comunica solicitantului, inclusiv prin e-mail sau fax, daca UNBR dispune de astfel de adrese de comunicare cu solicitantul.

In cazul aprobarii cererii, solicitantul va primi si 2 formulare, respectiv:

1). cerere de incasare a ajutorului din Fondul de solidaritate al avocatilor in contul unei institutii sanitare;

2). cerere de incasare a ajutorului din Fondul de solidaritate al avocatilor in alte conturi decat cel al unei institutii sanitare, insotita de declaratie pe propria raspundere.

Pentru executarea deciziei de aprobare a acordarii ajutorului financiar, in functie de situatia in care se afla, solicitantul va completa si va inainta unul dintre formularele primite catre UNBR, fie la sediul acesteia din Bucuresti, sector 5, Splaiul Independentei nr. 5, fie prin fax, la nr. 021/313.48.80 sau la adresa de e-mail: unbr@unbr.ro.

Deciziile de aprobare a ajutorului din Fondului de Solidaritate al Avocatilor vor fi puse in executare de Secretarul general al UNBR si Departamentul Economico-financiar si Administrativ al UNBR, cu respectarea Hotararii Consiliului UNBR nr. 216/03.12.2011 de aprobare a functionarii Fondului de Solidaritate al Avocatilor si a Deciziei Comisiei Permanente a UNBR nr. 45/14.12.2012 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Fondului de Solidaritate al Avocatilor, mai precizeaza Uniunea.

In iunie 2011, Congresul Avocatilor a decis constituirea Fondului de Solidaritate al Avocatilor, ,,avand in vedere ca este necesara crearea unor resurse financiare suplimentare, care sa permita organelor de conducere ale profesiei de avocat sa acorde, in baza principiului confraternitatii si ajutorarii dintre avocati, sprijin material avocatilor ce se confrunta cu probleme majore de sanatate”.

In decembrie 2011, Consiliul UNBR a aprobat functionarea Fondului de Solidaritate al Avocatilor, fond distinct de sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor. Tot atunci, s-a decis ca Fondul va functiona sub autoritatea Consiliului UNBR.

In decembrie 2012, Comisia Permanenta a UNBR a aprobat Regulamentul de organizare si functionare ale Fondului de Solidaritate al Avocatilor.

Potrivit Regulamentului, fondul urma sa fie utilizat in vederea acordarii de ajutoare exceptionale, pentru cazuri medicale grave, avocatilor sau membrilor familiei aflati in intretinerea nemijlocita a acestora, prin membrii ai familiei intelegandu-se sotul, sotia si copiii avocatilor.

Fondul urma sa se constituie din contributiile lunare obligatorii ale fiecarui avocat cu drept de exercitare a profesiei, in cuantum de 5 lei. Regulamentul mai preciza ca avocatii stagiari si avocatii definitivi vor contribui cu aceeasi suma. Potrivit Regulamentului, refuzul de a contribui la constituirea fondului cu suma lunara mentionata constituie abatere disciplinara, iar neplata sumei atrage pierderea dreptului avocatului de a beneficia de ajutor din partea Fondului.