Avocat: Scandalul de spălare de bani de la Danske Bank ar putea fi doar vârful icebergului

Scandalul de spălare de bani de la Danske Bank, în care sunt implicate 200 de miliarde de euro (225 miliarde de dolari), ar putea fi doar vârful icebergului, iar anchetatorii ar trebui să cerceteze dacă băncile mari din Occident au jucat un rol, a declarat un avocat al informatorului din acest caz, transmite Reuters.

Stephen Kohn, partener la firma americană de avocatură Kohn, Kohn and Colapinto, care îl reprezintă pe informatorul danez Howard Wilkinson, a declarat că Danske Bank ar putea fi doar un jucător minor într-o schemă de transfer al averilor din țări ca Rusia în Occident, scrie News.ro.

”Pare a fi doar vârful icebergului. Problema este mult mai mare decât s-a afirmat”, a spus Kohn, prezent la o conferință pe tema inteligenței artificiale și investigațiilor, care are loc la Londra.

”Dacă se investighează corespunzător, iar banii sunt urmăriți până la sfârșit, toți au ajuns la instituții financiare multinaționale occidentale și guvernul american sau alte autorități au capacitatea să urmărească fiecare transfer și orice cont”, a afirmat avocatul, fără să ofere dovezi pentru acuzațiile sale.

Britanicul Wilkinson, fost director pentru piețe la filiala din Estonia a Danske până în 2014, a fost deconspirat de către presă, în septembrie, ca fiind informatorul care a dezvăluit cum au transferate miliarde de euro, majoritatea din Rusia, prin intermediul filialei estoniene, în perioada 2007-2015.

După o investigație internă publicată în septembrie de Danske, banca a anunțat că multe dintre tranzacții sunt probabil suspecte. Scandalul a dus la declanșarea unor investigații penale împotriva Danske în Danemarca, Estonia și Statele Unite, iar directorul general și președintele băncii au fost înlăturați din funcție.

Agenția Națională pentru Criminalitate din Marea Britanie a anunțat în septembrie că invetighează folosirea companiilor înregistrate în Marea Britanie în cazul Danske Bank.

Informatorul urmează să fie auditat săptămâna viitoare în Parlamentul danez și Parlamentul European, dar declarațiile sale ar putea fi limitate întrucât riscă să fie tras la răspundere pentru afirmațiile sale.

Kohn consideră că informatorii ar trebui recompensați financiar. În 2012, avocatul a obținut o sumă record de 104 milioane de dolari pentru informatorul Bradley Birkenfeld, cel care a expus evaziunea fiscală de la UBS. Birkenfeld a executat totuși trei ani de închisoare în cazul respectiv.