Avocat Moga Șerban – Este criză pe piața asigurărilor. Soluțiile identificate de clienții noștri

Asigurătorii nu mai plătesc, iar acest lucru devine o obișnuință. Primele doua firme de asigurări din țară ca număr de polițe încheiate, au devenit cele mai rău-platnice, iar trendul a ajuns o deprindere. Am lucrat în trecut pentru societăți de asigurări și îmi amintesc cum se punea problema. Prin tragere la sorți, unul din cinci dosare nu era plătit și se miza pe faptul că persoanele păgubite nu merg în judecată, deoarece acest lucru prespune un efort de durată, care trebuie susținut cu cheltuieli și răbdare. Sumele deseori mici, nu meritau efortul, iar banii pe dosarul neplătit rămâneau în buzunarul asigurătorului. La o mie de dosare se simțea surplusul. Dacă se mergea totuși la judecată, dosarul ne era pasat nouă, avocaților, și chiar dacă părea un “slam dunk” pentru păgubit, cum zic americanii, deseori câștigăm pe chestiuni de procedură.

Astăzi nu se mai plătește nimic, în ciuda prețurilor tot mai mari ale polițelor de asigurare. La reparații, asigurătorii au drept de veto cu privire la soluțiile tehnice și prețul acestora, iar dacă persoana păgubită a îndrăznit să își achiziționeze și mașina la schimb ( un drept recunoscut și garantat de lege !!! ), factura cu siguranță va fi plătita doar pe jumătate firmei de închirieri. Amenzile Autorității de Supraveghere Financiară nu sunt suficient de usturătoare, fiind echivalente încasărilor dintr-o singură zi pentru asigurători.

Cu toate acestea, se găsesc și soluții. S-au dezvoltat tot mai multe societăți care cumpără drepturi litigioase de la păgubiți, adună portofolii de astfel de creanțe, majoritatea dintre acestea fiind brokeri de asigurare sau firme din domeniu. Acestea le achită dauna păgubiților după care vin la noi. Nu se vine cu un dosar – două, ci 100-200, toate purtătoare de penalități de întârziere. Când spunem că avem în instanță aproape 400 de litigii împotriva a doar două firme de asigurări, pare ceva de domeniul SF-ului, însă acest fenomen s-a dezvoltat tot ca urmare a frustrării cetățenilor față de reaua – credință a asigurătorilor.

Se întâmplă să întâlnim 2-3 judecători reticenți care nu acordă despăgubirile în întregime, însă majoritatea dosarelor sunt câștigate din pix, pentru că dreptul este de partea noastră, iar chestiunile de procedură sunt tratate cu maxim profesionalism.

Concluzionăm că pentru orice fenomen care crează un dezechilibru pe piață, se găsește întotdeauna în cele din urmă un fenomen contrar care echilibrează situația. Este ceva natural.

Avocat Moga Șerban

Baroul Sibiu