Avizul nr. 16 (2013) al CCJE privind relatiile dintre avocati si judecatori, intr-o noua etapa: va fi constituit un grup de lucru pentru continuarea Proiectului, cu participarea procurorilor

Aplicarea Avizului nr. 16 (2013) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE), care reglementeaza relatiile dintre magistrati si avocati, inregistreaza progrese in tara noastra, potrivit unui raport preliminar elaborat cu ocazia acestui Proiect si publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR).

Concret, in sedinta din 5-6 septembrie 2015, Consiliul UNBR a dezbatut si a aprobat in unanimitate Raportul prealabil cu privire la desfasurarea, efectele si concluziile preliminare ale Proiectului privind aplicarea Avizului nr. 16 (2013) in relatiile dintre judecatorii si avocatii romani. Dezbaterea a avut loc in prezenta ministrului Justitiei, invitat la lucrarile Consiliului U.N.B.R.

Raportul preliminar privind desfasurarea proiectului pentru aplicarea Avizului 16 (2013) al CCJE poate fi consultat AICI.

Potrivit concluziilor Raportului preliminar, “comunicarea directa intre profesionistii dreptului pe teme de interes comun, in cadrul conferintelor din prima etapa,  a avut efecte vizibile, care constau in principal in detensionarea si imbunatatirea a relatiilor interprofesionale, in majoritatea zonelor tarii, de natura sa conduca la cresterea increderii publice in justitie si la eficientizarea actului de justitie, in beneficiul cetateanului.” S-a concluzionat, de asemenea, ca “efectele pozitive ale Proiectului desfasurat constituie o premisa favorabila pentru a-l continua si a-l extinde intr-o formula largita, cu implicarea in urmatoarea etapa si a procurorilor.

Referitor la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de organizare a celei de-a doua etape a Proiectului interprofesional judecatori – avocati – procurori, UNBR precizeaza ca “exista acordul majoritatii reprezentantilor avocatilor in organele de conducere a profesiei de avocat in legatura cu sustinerea realizarii unui Proiect de conlucrare intre judecatori, procurori si avocati, astfel cum acesta este cuprins in propunerea adresata catre U.N.B.R., C.S.M. si Ministerului Public de catre reprezentantul Romaniei la C.C.J.E., judecator dr. Rodica Aida Popa, ca modalitate de punere in aplicare a recomandarilor si dezideratelor organismului european emitent al Avizului 16 (2013).

De aceea, U.N.B.R., in calitate de co-initiator si co-organizator, a decis ca este necesara intocmirea unui Raport final de evaluare a desfasurarii Proiectului si al impactului produs asupra celor doua profesii juridice, mai ales asupra relatiilor interprofesionale. In urma acestui Raport, UNBR si INPPA vor face propunerile de organizare corespunzatoare specificului profesiei de avocat.

In acest scop, Consiliul UNBR a decis si constituirea unui grup de lucru, condus de catre doamna avocat Monica Livescu, din care fac parte urmatorii avocati consilieri: Gabriel-Cornel Grigore, Rusu Sorin Dumitru, Cristina Gheorghe, Stanca Ioana Gidro, care are ca sarcina realizarea evaluarii propunerii de continuare a Proiectului, primirea de propuneri de la barouri si tinerea legaturii cu CSM si, eventual, Ministerul Justitiei cu privire la problematica, urmand a prezenta un raport la viitoare sedinta a Consiliului UNBR.  Acest raport final va sta la baza evaluarii oportunitatii Proiectului propus in august 2015 catre dna judecator Rodica Aida Popa.

Grupul de lucru va realiza o evaluare detaliata a Proiectului privind aplicarea Avizului 16 (2013) al C.C.J.E., centralizarea problemelor invocate in cadrul dezbaterilor ce au avut loc cu prilejul conferintelor derulate in perioada iunie 2014-martie 2015 si redactarea propunerilor facute de participanti identificate in chestionarele sociologice si dezbateri. Acestea vor fi inaintate CSM si Ministerului Justitiei pentru a se analiza problematica identificata si a se gasi caile si mijloacele de imbunatatire a raporturilor interprofesionale concrete in raport de realitatatea desfasurarii lor.