AVESTIS International: Supravegherea electronică a unor inculpați și a unor condamnați

Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale:

Actul normativ implementeaza la nivel national folosirea bratarilor electronice in cazul unor inculpati sau al unor condamnati, precum si in cazurile de violenta domestica, o reglementare mult asteptata deoarece mai multe acte normative fac referire la acest sistem de supraveghere, inoperabil pana in prezent.

Este conceput Sistemul informatic de monitorizare electronica („SME”) ce reprezinta un ansamblu integral de sisteme informatice dedicate, aplicatii, echipamente si retele de comunicatii si tehnologia informatiei, precum si de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizarii electronice in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale.

Utilizarea acestui sistem va incepe din martie 2022, insa ca si sistem – pilot, si pana cel mai tarziu la data de 31.12.2025. Inculpatilor sau condamnatilor penal ce pot beneficia de acest regim de supraveghere le vor fi montate bratari pe glezna sau pe brat, de la caz la caz, insa alte dispozitive fixe vor fi amplasate inclusiv in imobilul pe care persoana supravegheata nu are voie sa il paraseasca sau de care nu are voie sa se apropie. Legea detaliaza atat dispozitivele pentru agresor, cat si pentru persoana protejata, in cazul violentelor domestice.

Sistemele si dispozitivele electronice de monitorizare se vor aplica in proceduri judiciare si in executarea pedepselor penale in urmatoarele cazuri:

  • in cazul masurii controlului judiciar/ controlului judiciar pe cautiune (in cazul inculpatilor);
  • in cazul arestului la domiciliu (tot in cazul inculpatilor);
  • in aplicarea ordinului provizoriu de protectie si a ordinului de protectie care se dau pe legislatia privind combaterea violentei de familie;
  • in aplicarea ordinului european de protectie;
  • in cazul executarii pedepselor penale in afara inchisorii.

Pentru operarea SME nu se vor infiinta entitati separate, ci responsabilitati in utilizarea sa sunt stabilite in sarcina Politiei Romane si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar pentru fiecare persoana supravegheata se va infiinta un sistem electronic.

Actul normativ reglementeaza in detaliu crearea unei infrastructuri nationale care sa asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informativ de Monitorizare Electronica, ce descrie componentele, compatibiliatea sistemului cu Sistenul National Unic pentru apeluri de urgenta (112), modul de functionare a supravegherii, aplicatiile sistemele informatice, echipamentele de comunicatii si IT ce vor fi utilizate.

Legea nr. 146/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 515/18.05.2021, cu intrare in vigoare de la publicare.