Av. Ion Turculeanu: O profesie puternica este o dovada a faptului ca democratia este stabila, iar dreptul la aparare este garantat

Modificarile aduse legii avocaturii au fost adoptate in unanimitate. Legea ofera noi garantii in ceea ce priveste secretul informatiilor client-avocat. Mai exact, procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sechestru sau sa dispuna de confiscarea comunicarilor scrise intre avocat si client, dar nici a “suporturilor de sunete, imagine si date” apartinand avocatilor.

De-a lungul zilelor, am prezentat cateva pareri legate de aceste modificari, pareri ale unor lideri in profesia aceasta. Continuam seria cu domnul av. Ion Turculeanu – Decanul Baroului Dolj.

„Cred ca modificarile aduse legi 51/1995 sunt un pas spre normalitate intr-o tara in care paranoia este un modus vivendi! Modificarile nu fac decat sa aduca apararea in ceea ce Constitutia a dorit – garantul dreptului la aparare, intr -un stat care cauta identitatea intre democratiile lumii! Daca observam legile profesiei din tarile unde dreptul la aparare este real si nu iluzoriu, vom vedea ca nu este nimic senzational in modificarile legii profesiei. Ma intreb ce s-ar fi intaplat daca avocatii romani ar fi reactionat ca cei din Franta in urma cu 1-2 ani in fata agresiunilor la care apararea este supusa! As fi recunoscut democratia daca cei care sunt acum zgomotosi ar fi fost la fel in timpul anilor in care institutii ale statului au tolerat exercitarea profesiei de catre impostori! Dar as intreba – cine se teme de avocati? Si de ce? Cei care incalca drepturile cetatenilor?

Eu cred ca o profesie puternica este o dovada a faptului ca democratia este stabila, iar dreptul la aparare, prevazut de Costitutie, este garantat! Sunt convins ca legea este perfectibila, dar modificarile prezente reprezinta un progres necesar. Inchei prin a-i indemna pe toti cetatenii – apelati la avocati, sunt singurii care va pot reprezenta, cu profesionalism, interesele!”