Av Eugen Iordăchescu, avocatul românului închis în China: „Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă.”

Conform Iordăchescu & Asociații, clujeanul Marius Balo, care a fost condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, este cu un pas mai aproape de transferul în România. În urma demersurilor, Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în țară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer

Avocatul Eugen Iordăchescu a subliniat că Ministerul Justiției a făcut un prim pas în aducerea în țară a lui Maius Balo, fiind vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată.

Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură“, a spus Iordăchescu.

Acesta a subliniat că în 28 august, autoritățile judiciare din China au agreeat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România iar conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiției a sesizat parchetul de pe lângă instanța de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie și a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât și procurorul de ședință, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer. În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens“, informează Iordăchescu & Asociații

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari“, a spus atunci Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China“, a mai spus Iordăchescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here