Prezentul interviu este un follow up al celui acordat redacției noastre de către avocatul timișorean Alexandru Mușătoiu în luna decembrie 2023, în cadrul căruia acesta a făcut niște prognoze cu privire la zonele juridice cu o posibilă creștere a problemelor în 2024.
Domnule avocat Alexandru Mușătoiu, fiind aproape de jumătatea anului 2024, cum arată realitatea din mediul juridic timișorean raportat la previziunile pe care le făceați la sfârșitul anului 2023?
Realitatea se dovedește a fi în concordanță cu ce spuneam atunci, litigiile în domeniul imobiliar au crescut, spre exemplu. Executările silite se mențin, de asemenea, la un nivel ridicat, iar problemele de drept comercial, cele de dreptul muncii și cele de dreptul familiei urmează un trend ascendent, deci, pe scurt, am cam fost în grafic.
La interviul precedent ne spuneați că vă selectați clientela în funcție de unele repere morale. Se mai poate face asta în vremurile pe care le trăim? E încă valabilă aserțiunea?
Bineînțeles că e valabilă și că selecția se poate face. Există numeroși justițiabili, persoane fizice sau administratori ai unor persoane juridice, care sunt de bună-credință și cu o moralitate solidă, însă se întâmplă să întâmpine o problemă juridică. În general, ei sunt cei care devin clienții noștri. Pe de altă parte, în ceea ce mă privește personal, cred că deja s-a format o reputație cu privire la etica muncii mele, prin urmare, cei care caută „altfel de rezolvări”, plimbat de plicuri, intimidări, influențări făcute de avocat sau alte asemenea, nici nu-mi mai bat la ușă deoarece știu că nu mă ocup cu așa ceva.
Înțeleg că selectați clienții care sunt de partea bunei-credințe. Ce se întâmplă și cum gestionați cazurile în care acestora, hai să zicem, li se face o dreptate strâmbă sau deloc?
Dezavuăm profund nedreptatea sub toate formele ei și nu ne lăsăm intimidați în astfel de sitații. Fie că vorbim despre lipsa de imparțialitate a unor magistrați, fie că vorbim despre interpretarea contorsionată a normelor juridice pentru a se potrivi pe rezultatul dorit de magistrat, inventarea unei excepții procesuale din senin, fie că vorbim pur și simplu de lenea unui funcționar public, sunt toate conduite inacceptabile pentru noi și la care, cu siguranță, vom reacționa. Oamenii care fac parte din categoriile menționate nu se află în slujba adevărului și îi considerăm nedemni de noblețea funcțiilor pe care le dețin.
Și cum reacționați, în general, când sunteți pus în fața acestor obstacole?
Prin toate mijloacele legale posibile, facem plângeri, contestații, petiții și ne adresăm inclusiv CEDO pentru restabilirea dreptății și a echilibrului.
Deci nu vă feriți de la a formula plângeri împotriva magistraților?
Nicidecum, suntem alături de clienții noștri de la început până la sfârșit. Credem că este esențial pentru orice client să știe că se poate bizui pe avocatul său în orice situație, mai ales atunci când dă de obstacole. De altfel, nici nu cred că poți crea o clientelă fidelă și solidă în vreun alt mod. Bineînțeles, mă refer la un mod care să implice și respectarea propriei conștiințe.
V-am adresat întrebarea deoarece, după cum știți, există o veșnică discuție în tagma juridică cu privire la acest subiect de a formula plângeri împotriva magistraților.
Da, pentru că unii folosesc aceste plângeri ca pe o armă pentru a obține rezultatul dorit, altora le este frică și unii colegi nu vor să creeze un mediu de lucru tensionat. Pe ultimii îi înțeleg perfect deoarece avocații și magistrații râmân în același mediu de muncă de-a lungul vieții, iar clienții vin și pleacă. Cu toate acestea, mi se pare că principalul reper al avocatului trebuie să fie clientul. Până la urmă el este cel care pune pâinea pe masa familiei tale ca avocat. Dar ca să clarificăm subiectul, să nu credeți că noi facem plângeri toată ziua bună ziua, nu le folosim sub formă de intimidare, tot ce vreau să spun este că rămânem de partea clientului chiar și cu riscul unor mici ostilități. Însă, spre norocul nostru, nu ne lovim des de astfel de cazuri, marea majoritate a magistraților pe care îi întâlnim în munca noastră fiind serioși, imparțiali și în slujba adevărului.
Dacă tot am discutat despre obstacolele din munca unui avocat, ce sfat ați avea pentru tinerele generații care acum intră în profesie?
I-aș sfătui să fie serioși, bine pregătiți, să rămână integri în fața tentațiilor, să fie fideli clienților și propriilor principii. Un alt sfat important ar fi să își găsească niște modalități sănătoase și creative pentru a gestiona și balansa stresul aferent muncii de avocat.