Augustin Lazăr, despre coflictul de interese: "Observ că este un fel de inflație de proiecte"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat joi că instituția pe care o conduce urmărește cu multă atenție propunerile legislative referitoare la conflictul de interese, informează Agerpres.

Augustin Lazăr a precizat că sunt multe propuneri cu privire la conflictul de interese și că acestea necesită o atentă analizare.

„Noi urmărim cu foarte multă atenție propunerile care se fac în acest sens, le analizăm și vom exprima un punct de vedere când va fi nevoie. Sunt multe propuneri, observ că este un fel de inflație de proiecte. Nu știm la care să ne referim, vom analiza și vom expune un punct de vedere la momentul potrivit”, a declarat Augustin Lazăr.

Marți a fost dat raport favorabil unui proiect de lege de modificare a Codului penal, prin înlocuirea ”conflictului de interese” cu sintagma ”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Mai mult, modificarea articolului 301 din Codul penal constă în eliminarea interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, prin reformularea acestui pasaj al legii astfel încât inculpatului îi este ridicat dreptul de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de trei ani.

Articolul 301 prevede că ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Același articol modificat în Comisia juridică a Camerei Deputaților prevede că prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.