Atac cibernetic în România. Institul Național de Statistică nu a pornit calculatoarele

Cei de a Institutul Național de Statistică (INS) nu și-au pornit calculatorele luni dimineață din cauza atacurilor cibernetice semnalate în ultimele zile, motiv pentru care comunicatele de presă au fost trimise de pe alte severe, informează Mediafax.

Luni dimineață comunicatele de presă transmise de INS au ajuns la destinatari cu o întârziere de 4 minute față de ora obișnuită, însă mai multe redacții nu le-au receptat.

Disfuncționalități au fost înregistrate și la Vama din Arad acolo unde angajații au primit același ordin ca cei de la INS. Controalele în cadrul Biroului Vamal de Interior Arad sunt blocate, pentru că angajații nu au permisiunea de a folosi calculatoarele din cauza unui posibil atac cibernetic, motiv pentru care circa 30 de camioane şi TIR-uri aşteaptă reluarea activităţii. Nu se cunoaşte pentru moment cauza incidentului şi nici dacă pe calculoatoarele de la vamă au apărut anumite mesaje.

Începând de vineri au fost semnalate mai mute atacuri cibernetice în peste o sută de țări din întreaga lume. În România, mai multe companii, printre care Dacia şi instituţii precum Vama, ANAF şi unele ministere au fost afectate de atacul cibernetic.