Astra Asigurari trebuie sa-si majoreze capitalul cu aproape 500 milioane de lei

Astra SA, cea mai mare companie locala de asigurari, are nevoie de o majorare de capital de 490 milioane de lei, dintre care 70 milioane de lei “intr-o prima faza imediata”, arata raportul privind redresarea financiara a companiei, intocmit de administratorul special KPMG Advisory. Raportul a fost aprobat luni, 7 aprilie 2014, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform mandatului acordat de ASF, administratorul special a efectuat o analiza diagnostic asupra situatiei financiare a Astra SA, care a avut drept scop, printre altele, identificarea masurilor necesare in vederea redresarii financiare a societatii. Planul de redresare a fost prezentat catre ASF in cadrul raportului depus de Administratorul Special in data de 25 martie 2014 si a fost aprobat in sedinta Consiliului ASF din 7 aprilie 2014. Astfel, in scopul imbunatatirii indicatorilor prudentiali ai societatii, a reiesit necesitatea majorarii capitalului social in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 RON, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 RON”, precizeaza comunicatul citat.

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai societatii, este necesar un set de masuri precum solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii, recuperarea, in conditiile legii, a anumitor imprumuturi acordate de societate si ajunse la scadenta, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii si reducerea necesarului de capital pentru acoperirea riscurilor de natura catastrofala prin cresterea capacitatii tratatelor de reasigurare incheiate de societate pentru transferul acestui tip de riscuri si prin plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating A sau superior, acordat de agentii de rating cu reputatie internationala.

In acelasi timp, planul de redresare prevede implementarea unor masuri de imbunatatire a mediului de guvernanta corporativa, cu scopul stabilizarii modelului de afaceri sustenabil pe termen lung, care sa asigure respectarea cerintelor legale cu privire la indicatorii prudentiali si evitarea aparitiei unor situatii de dificultate financiara.

In urma aprobarii de catre ASF a planului de redresare, administratorul special a decis convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Astra SA, avand ca punct principal pe ordinea de zi delegarea catre administratorul special a atributiei de majorare a capitalului social, in conditiile prevazute de lege.

Aprobarea planului de masuri de catre ASF reprezinta un pas important in procesul de redresare financiara a societatii. In etapa urmatoare, este necesar ca toate partile implicate sa contribuie la succesul implementarii planului. In acest sens, ne bazam pe suportul actionarilor in vederea sustinerii demersurilor de recapitalizare a societatii, precum si pe cel al angajatilor si colaboratorilor Astra SA pentru a asigura in continuare desfasurarea in conditii normale a activitatii”, precizeaza reprezentantii KPMG Advisory in comunicatul citat.

Pe 18 februarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca. Decizia ASF a fost luata dupa analiza raportului de control la societatea Astra si a unei note a Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiara din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanta financiara KPMG Advisory.

Astra are un portofoliu de aproape trei milioane de clienti, din care 800.000 sunt asigurati RCA, iar 2,15 milioane detin asigurari de locuinte.