Asteptarile pozitive ale oamenilor de afaceri romani pentru 2014 sufera corectii

Daca la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, dar distribuite mai ales intr-o zona prudenta, in segmentele 1-5% si 5-10%, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului, asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi.

Conform studiului “O noua viziune a cresterii”, publicat astazi de EY Romania, pe zona cu asteptari de scadere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenti, fata de doar 2% la editia precendenta a studiului, realizata la inceputul anului 2014.

In acelasi timp, zona de crestere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales in zona de asteptari negative la aceasta editie a studiului.

Studiul EY are la baza raspunsurile a 305 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2014. Raspunsurile au fost colectate in perioada 28 iulie – 8 august 2014. Majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane EUR, iar 54% dintre acestia detin functia de CEO/Presedinte de companie.

Oamenii de afaceri care au raspuns chestionarului EY asteapta intr-o masura mai mare decat la inceputul anului ca numarul angajatilor din compania lor sa creasca in 2014. Odata cu clarificarea directiei pietelor in care activeaza si a tendintei cererii, numarul celor care se asteptau la o stagnare a fortei de munca a scazut cu 15 puncte procentuale, de la 37% la 22%, puncte ce s-au distribuit mai ales in zona de crestere, pe palierele 1-5% si 5-10%. La extrema pozitiva, 2% dintre angajatori se asteapta la o crestere de peste 30% a fortei de munca in propria companie.

Sub presiunea liberalizarii pietei muncii din Uniunea Europeana, ca si a altor factori, cresterea salariilor a trecut din zona 1-5% in zone cu crestere mai mare. Astfel, daca la inceputul anului, 60% dintre respondenti considerau ca salariile vor inregistra rate de crestere intre 1-5% in 2014, la aceasta editie cei care au aceasta asteptare a scazut la 51%. Cele 9 puncte procentuale s-au distribuit dupa cum urmeaza: 4 puncte in zona 5-10% (ajungand la 23% asteptari de crestere cu 5-10% a nivelului salariilor), tot 4 puncte in zona de crestere de 10-20% (6%) si 1 punct in zona cu crestere a salariilor de peste 20% (1%).

Viziunea asupra industriei in care activeaza

Costurile reduse revin in prim plan ca avantaj competitiv in raspunsurile oamenilor de afaceri chestionati: 38% considera ca acestea reprezinta principalul punct forte al celorlalti jucatori.

In contrast cu asteptarile de crestere a salariilor, accentul pe costuri reduse nu poate fi insa sustenabil, in timp ce cercetarea si dezvoltarea sunt indicate doar de 6% dintre respondenti ca avantaj competitiv al pietei.

In acelasi timp, viziunea asupra urmatoarelor 6 luni asupra industriei in care activeaza companiile incepe sa capete si nuante negative, cu 8 puncte procentuale dintre raspunsurile care considerau la inceputul anului ca perspectivele industriei sunt foarte bune, transferandu-se acum in zona de raspunsuri negative.

9% dintre respondenti se asteapta ca si cererea sa scada in urmatoarele 6 luni. Ca raspunsuri la aceasta tendinta, cele mai mai cresteri pot fi observate in cresterea activitatii de marketing si vanzari (crestere cu 9 puncte procentuale, pana la 33%) si scaderea preturilor (14% dintre respondenti intrevad aceasta masura pentru a creste vanzarile).

Studiul EY Romania privind perceptia mediului romanesc de afaceri in 2014 are la baza un chestionar care analizeaza perceptiile a 305 executivi de top provenind din organizatii ce opereaza la nivel local, in diverse industrii. Majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane de euro. Acestia au raspuns chestionarului EY Romania in perioada 28 iulie – 8 august 2014.