Astazi se decide! CCR hotaraste in privinta abuzului in serviciu

Astazi, CCR a reluat discutiile in cazul mai multor exceptii de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu. Au fost invocate mai multe dosare in acest sens, printre care se afla cele in care sunt vizatifosta sefa a DIICOT Alina Bica, presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si fostul presedinte al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

DNA a atras atentia ca dezincriminarea abuzului in serviciu ar putea bloca 800 de dosare, jumatate din dosarele de coruptie instrumentate in prezent de procurorii anticoruptie. De asemenea, Laura Codruta Kovesi a mai precizat ca dezincriminarea abuzului in serviciu ar face imposibila si recuperarea prejudiciilor produse prin savarsirea acestei infractiuni, valoarea care s-ar ridicat anul trecut la 620 de milioane de euro.

Potrivit CCR, in mai multe dosare s-a ridicat exceptia privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Art. 297 alin. 1 din Codul penal „prevede ca fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”

Art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie „stipuleaza ca infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.”

Noul presedinte interimar al Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a declarat ca nu simte nicio presiune cu privire la articolul de Codul Penal care defineste abuzul in serviciu, in ciuda declaratiilor facute de sefa DNA.

„Asupra noastră nu se poate pune nicio presiune. Eu nu resimt nicio presiune şi cred că nici colegii mei. (…) Deocamdată nici măcar eu nu ştiu cum voi vota. Trebuie să deliberăm şi apoi voi vedea”, a declarat preşedintele interimar al CCR, la sosirea la sediul instituţiei.

De asemenea, si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca dezincriminarea oricarei fapte incriminate de legea penala romana are ca efect oprirea oricarui dosar: „Daca noi, maine, decidem ca societate sa dezincriminam evaziunea fiscala sau, nu stiu, furtul sau orice alta fapta, deci in secunda in care s-a luat aceasta decizie inceteaza automat toate dosarele aflate in curs. Si chiar in situatia in care se va interveni legislativ la un moment ulterior, stiti ca legea penala nu retroactiveaza si in situatia in care se intervine noua legislatie va putea sa reglementeze numai viitorul. Deci, pentru ca toti sa ne aflam in aceeasi situatie de cunoastere spun ca dezincriminarea oricarei fapte incriminate astazi de legea penala romana are ca efect exact acest lucru: oprirea, incetarea oricarui dosar. In rest, n-as vrea sa anticipez ce vom face, pe 15 iunie. Curtea sper sa se pronunte. A amanat de doua ori. Se va pronunta si nu vreau sa anticipez nimic in anuntarea deciziei Curtii Constitutionale.”