“Asigurarea veniturilor din profesie si a unui portofoliu de clientela, marea problema cu care se confrunta avocatura”

In contextul actual, marea problema cu care se confrunta avocatura este legata de asigurarea veniturilor din profesie si a unui portofoliu de clientela, precizeaza Ion Ilie-Iordachescu (foto), Decanul Baroului Bucuresti, intr-un mesaj transmis avocatilor cu ocazia sarbatoririi “Zilei Baroului Bucuresti”.

Iata mai jos mesajul lui Ion Ilie-Iordachescu, redat integral.

Profit de ocazia oferita de sarbatorirea “Zilei Baroului Bucuresti” pentru a-mi exprima gandurile fata de realitatile din avocatura romaneasca. Profesia de avocat, nobila prin natura sa, trezeste in continuare, pe langa admiratia pentru prestatiile avocatilor, si reprosuri, mai mult sau mai putin fondate.

Cei care nu demult dezavuau anumite aspecte privind profesia de avocat au ajuns, datorita destinului, sa sustina ca au nevoie de avocati si sa solicite ajutorul lor.

Nu sunt adeptul gandirii ca in barou “intra cine vrea, dar ramane cine poate”. Nu pot sa trec cu vederea, in contextul actual, marea problema cu care se confrunta avocatura, legata de asigurarea veniturilor din profesie si a unui portofoliu de clientela. Nu pot sa fac abstractie de greutatile pe care le intampina cei mai multi avocati in administrarea veniturilor proprii, confruntati cu obligatiile lor fata de bugetul centralizat al statului, dar si cu obligatiile fata de sistemul profesional.

Restrangerea ofertei de servicii profesionale genereaza un alt tip de relatii cu clientela, care a devenit mult mai atenta in negocierea onorariilor si in stabilirea prestatiilor avocatiale aferente acestor onorarii.

In acelasi context, presiunea concurentei profesionale neloiale si-a pus amprenta in starea materiala a multor avocati. Diminuarea veniturilor avocatilor este o consecinta directa a exercitarii ilegale a prestatiilor profesionale rezervate legal avocatilor.

Multi dintre tinerii nostri colegi au fost nevoiti sa abandoneze un ideal maret privitor la independenta activitatilor axate pe o clientela proprie.

Cu toate constrangerile ivite in profesie, anul acesta numarul candidatilor la accesul in profesia de avocat a crescut.

Mult asteptata protectie reala a profesiei si a activitatilor legale desfasurate de avocat prin aplicarea noilor coduri s-a dovedit un esec in conditiile in care ele nu s-au preocupat, cum era si firesc, de aceasta categorie de participanti la actul de justitie.

Barourile fac demersuri in momentul de fata, impreuna cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, in sensul corectiei unor texte de lege care sa asigure independenta avocatului si inlaturarea oricarei constrangeri in exercitarea activitatii sale.

Asteptam, din partea celor indreptatiti sa aprobe modificari in legislatia profesiei de avocat, sprijinul necesar pentru completarea textelor existente in momentul de fata, in sensul asigurarii unei protectii penale reale a avocatilor.

Continua aceeasi “traditie” in folosirea asa-zisului “avocat de serviciu” la unele instante, institutie nereglementata de actuala legislatie, creand confuzie in repartizarea avocatilor din oficiu.

Probabil, prin continutul noului Protocol, care urmeaza sa fie incheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, se va reglementa definitiv situatia privitoare la modul practic in care avocatul din oficiu isi desfasoara activitatea.

Includerea altor tipuri de prestatii avocatiale in acest protocol, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, trebuie sustinuta financiar din surse publice.

Asteptam din partea autoritatilor statului, in colaborare cu Barourile si cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, clarificarea prevederilor din noul protocol.

Se fac eforturi sustinute in repartizarea transparenta si echitabila a solicitarilor pentru asistenta judiciara.

Corpul de avocati din Romania este chemat sa sprijine toate demersurile pentru protectia corespunzatoare a avocatilor in activitatile legale pe care le desfasoara.    

Decan,

Av. Ion Ilie-Iordachescu