Interviu: Rareș Dinu, Managing Parter ARON DINU & ASOCIAȚII
Rareș Dinu este membru al Baroului București, cu o experiență profesională de peste 10 ani, fiind specializat pe servicii juridice care vizează dreptul imobiliar și energie. De asemenea, a absolvit cursurile de negociere ale C.C. Center – NYC USA. De-a lungul carierei sale a activat în consultanță legală de afaceri, dezvoltări ale companiilor pe piețele internaționale, privatizări, fuziuni și achiziții, energie, dezvoltare imobiliară comercială și rezidențială.
”Este clar că totul devine din ce în ce mai alert, că avocații trebuie să se miște din ce în ce mai repede. E clar că piața e în schimbare, că tranzacțiile se modifică, că informația trebuie obținută cât repede. Mi-aduc aminte cu mare drag că atunci când am început avocatura, în urmă cu 20 de ani, trimiteam faxuri și așteptam zile bune un răspuns. Viteza își spune cuvântul și suntem obligați să ne adaptăm”.
Care sunt cele mai solicitate arii de practică din cadrul biroului dumneavoastră de avocatură?
Începând cu anul 2003, anul înființării societății noastre, acoperim mai multe arii de practică plecând de la M&A, real estate, dreptul muncii, concurență, dar nu este mai puțin adevărat că activitatea curentă este dictată de cerințele pieței. Proiectele au început să se axeze în principal pe partea de real estate și în domeniul energetic.
Cu titlu de exemplu, în ultima perioadă am oferit asistență mai multor dezvoltatori din domeniul energiei regenerabile pentru proiecte care însumează peste 1.000 MWP, în principal pentru faza de dezvoltare și autorizare, însă și pentru faza de implementare, finanțare, valoarea proiectelor construite sau în curs de construire fiind de peste 300 milioane EUR.
În domeniul real estate – comercial, am asistat clienții atât în dezvoltarea, autorizarea și edificarea, însă și pentru cumpărarea, vânzarea sau închirierea de centre comerciale, centre logistice, depozite, cu o suprafață ce depășește 500.000 m.p. În zona de real estate – rezidențial, am oferit asistență de specialitate pentru proiecte care însumează peste 200 de imobile.
În domeniul M&A am reprezentat și oferit asistență de specialitate, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători, în cadrul unor tranzacții a căror valoarea depășește 25 milioane EUR.
În cadrul tuturor domeniilor de mai sus, clienții au beneficiat inclusiv de asistență și consiliere în domeniul concurenței, în relația cu (,) Consiliul Concurenței, atât în ceea ce privește notificarea concentrărilor economice, cât și în notificarea investițiilor străine.
Experiența și diversificarea ariilor de practică pe care le-am gestionat de-a lungul timpului ne-au permis să oferim clienților soluții integrate și personalizate, înțelegând nevoile fiecărei industrii în parte.
Ce beneficii directe oferă clienților dumneavoastră participarea la o alianță internațională precum Arrows International?
Scopul principal al rețelei este de a oferi acces sigur, facil și rapid la cele mai bune servicii legale de care un client ar putea avea nevoie în desfășurarea afacerii sale și nu numai. Astfel, efectiv în câteva ore, prin intermediul rețelei, clientul poate avea acces direct la un avocat din rețeaua Arrows International, care este o rețea internaționala extensivă de societăți de avocatură. Arrows International acoperă peste 90 de țări din Uniunea Europeană, America de Sud și de Nord, inclusiv Asia, fiind în expansiune. Serviciile sunt accesibile și pentru clienți persoane fizice care pot fi implicați în diverse plângeri, diferende, litigii de orice tip în alte țări.
În ceea ce privește beneficiile, în primul rând, clientul are siguranța faptului că societățile din rețea sunt verificate, iar serviciile sunt prestate exclusiv de specialiști autorizați în domeniu.
În al doilea rând, clientul câștigă extraordinar de mult timp în soluționarea cazului său. Avocatul local este cel care, pe baza situației de fapt, stabilește împreuna cu ceilalți specialiști din rețea tema cazului, așa-zisul scope-of-works. Astfel, se evită neînțelegeri și/sau alte incidente care pot duce la prelungirea duratei până la identificarea specialistului sau a soluției optime. Orice avocat știe că rezolvarea unei chestiuni juridice transfrontaliere sau multinaționale este o adevărată provocare. Astfel, pentru clienții care conduc un business la nivel internațional, identificarea mai multor specialiști din țări diferite poate fi o reală „durere de cap”.
În cazul Arrows International, cererile de asistență pentru mai multe jurisdicții pot fi procesate rapid, simultan, prin intermediul societăților afiliate.
Cum ajută ARROWS INTERNATIONAL în recomandarea afiliaților săi clienților în alte țări și care este valoarea adăugată pe care o oferă această rețea internațională?
Așa cum am precizat anterior, cererile de asistență în cadrul rețelei sunt procesate rapid prin intermediul partenerilor, iar clientul beneficiază de siguranța și de faptul că cererea lui va fi preluată de un specialist cu principii similare cu ale avocatului local pe care l-a ales. Mai mult, pe baza alianței Arrows International, a luat naștere și platforma online anywhere.legal, lansată recent. Aplicația este „user friendly” și permite conexiunea directă cu ceilalți specialiști, atât cei din rețea, cât și alți specialiști care au dorit să adere.
Anywhere.legal garantează utilizatorului – avocatului claritate și eficiență în procesul de management al cazurilor cu elemente de extraneitate prin: management centralizat al cazurilor, comunicare în timp real, urmărirea task-urilor și managementul deadline-urilor, stocare securizată a documentelor. Astfel, identificarea unui specialist care să poată asista clientul într-o chestiune juridică transfrontalieră sau multinațională este mult simplificată, fiind efectuate în prealabil verificările de conflicte de interese, onorariul, scope-of-works.
Membrii Arrows Internațional alcătuiesc hub-urile principale de specialiști și de lucru în cadrul aplicației, dar aceasta nu exclude cooptarea altor specialiști în domeniu, garantând astfel clientului o ofertă competitivă.
Aveți planuri pentru a vă extinde portofoliul în alte sectoare sau pentru a dezvolta noi tipuri de proiecte în viitorul apropiat?
Planuri există în permanență, mizând pe consolidarea parteneriatelor, atât cu societățile afiliate din rețea, cât și cu clienții societății noastre. Mai mult, definindu-ne printr-o abordare holistică și pro activă, apreciem că tranziția înspre digitalizare și automatizare este cheia viitorului, adaptabilitatea și inovarea fiind esențiale pentru a rămâne relevanți în piața serviciilor juridice din România.
Domnule Dinu, sunteți genul de avocat care își începe ziua pe ritmul unei melodii rock, apoi se urcă pe motor în drumul către birou sau preferă mășina, considerând că profesia de avocat îi este suficientă pentru “trăirea intensă”.
Prefer mășina pentru drumul spre birou, însă ziua o încep cu sport. “Trăirea intensă” la care faceți dumneavoastră referire, există, însă în limitele unei profesii. Cred că filmele au modificat imaginea profesiei de avocat și totul pare la limită însă, în viața reală, profesia de avocat presupune enorm de mult studiu și multă atenție. Tranzacțiile în care suntem noi implicați, pe lângă partea financiară și riscul clienților, au de obicei sute sau mii de angajați în spate și, de multe ori, destinul acestora depinde de succesul tranzacției. Trăirea intensă o am de obicei în afara profesiei de avocat, în special în cadrul sesiunilor de kiteboarding și schi, activități pe care le practic de mult timp.
“The highest and the lowest” moment al carierei dumneavoastră:
Nu am gândit niciodată cariera mea din punct de vedere “high” sau “low”. Din prima zi a carierei și până astăzi m-am ghidat după aceleași principii, clientul și interesul acestuia fiind scopul principal, fiind convins că de fiecare dată se va identifica o anumită soluție prin care se rezolva o problemă. Bineienteles că au fost și momente dificile, dar faptul că avem clienți care sunt lângă noi de peste 20 de ani, mă face să cred că respectarea acestor principii a fost modul corect în care trebuia să acționez.
Nu putem trece cu vederea labirintul prin care ne purtați încă de la primul click pe site-ul arondinu.ro. Pe noi ne duce cu gândul la Dedal. Există o corelație? Ați găsit întotdeauna drumul Drept spre succes?
Este foarte simpatică paralela pe care ați făcut-o cu Dedal, însă singură corelație care există este aceea că de fiecare dată identificăm o soluție. De asemenea, în acest moment avem și experiența necesară pentru a nu face greșeala lui Icar.