Arhiepiscopia se insala. Hora in care au fost prinse TZA, NNDKP si ZRP

Arhiepiscopia Romano-Catolica (ARCB) a sustinut, recent, intr-un comunicat de presa, ca firma de avocatura care a reprezentat in instanta compania Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul Cathedral Plaza, in dosarul privind demolarea cladirii respective, reprezinta acum, in acelasi dosar, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

Legatura dintre primarie si dezvoltator este relevanta. O mare casa de avocatura, care a reprezentat (fara succes, e adevarat) firma MBD timp de mai multi ani (probabil o mai face inca), il reprezinta acum pe Primarul General in incercarea de a salva cladirea ilegala. Forma cererilor acestei case de avocatura in favoarea Primariei Generale este evident asemanatoare cu cele anterioare in favoarea MBD. Oare Consiliul General al Municipiului Bucuresti stie de aceasta dubla reprezentare? Este, oare, de acord ca din bugetul Primariei Capitalei sa se cheltuiasca sume de bani in acest scop care desfigureaza, in mod vadit, imaginea unei autoritati publice? Baroul Bucuresti are in vedere sa se autosesizeze asupra unei eventuale incompatibilitati si a incalcarii legii avocatilor si a Statutului profesiei?”, arata precizarea Arhiepiscopiei.

Contactat de Legal Marketing, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, Pr. Franscisc Dobos, a precizat ca firma de avocatura care reprezinta Primaria Municipiului Bucuresti in acest dosar, si implicit cea „acuzata” de “dubla reprezentare”, este Zamfirescu Racoti & Partners.

La randul lor, reprezentantii firmei au confirmat reprezentarea PMB. ZRP nu a reprezentat insa, in acelasi dosar, si constructorul Millennium Building Development, asa cum afirma Arhiepiscopia. Potrivit informatiilor Legal Marketing, MBD a fost reprezentata initial in acest dosar de catre Tuca Zbarcea & Asociatii, lucru confirmat de firma de avocatura. Asta s-a intamplat insa pana la inceputul anului 2013, atunci cand Cathedral Plaza si-a schimbat proprietarul. Mai exact, pana in luna februarie 2013, moment in care israelianul Eyal Ofer, dezvoltatorul proiectului, a vandut cladirea cu 19 etaje omului de afaceri grec Ioannis Papalekas. In acel moment, cele peste 20 de dosare pe rol care au ca obiect „Cathedral Plaza” au trecut din portofoliul celor de la Tuca Zbarcea si Asociatii in cel al firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. De altfel, la cererea Legal Marketing, NNDKP a emis un punct de vedere cu privire la aceasta situatie.

Comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice nu mentioneaza niciun nume al unei case de avocatura.

NNDKP nu a reprezentat si nu reprezinta Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) in acest conflict. Dosarul solutionat de Tribunalul Dambovita, la care face trimitere comunicatul Arhiepiscopiei, este gestionat, potrivit cunostintelor noastre din informatii publice, de o alta firma de avocatura din Bucuresti.

NNDKP reprezinta in prezent Millennium Building Development (MBD) in procedurile judiciare care vizeaza protejarea cladirii Cathedral Plaza si in procedurile legale pentru emiterea de regularizare a autorizatiei de construire.

In urma acestor precizari, sunt confirmate informatiile din comunicatul de presa emis de catre Primaria Municipiului Bucuresti ca raspuns la afirmatiile Arhiepiscopiei.

In ceea ce priveste casa de avocatura care reprezinta Municipalitatea in aceste litigii, facem mentiunea ca aceasta este una dintre casele cu care PMB are incheiate contracte de consultanta si reprezentare de mai mult timp. Nu se poate vorbi de o dubla reprezentare avand in vedere faptul ca respectiva casa de avocatura nu a reprezentat in aceeasi cauza parti adverse”, arata PMB.

Istoric

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”. In mai 2012, CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Statului Roman.

In 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila la inceputul acestui an, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti.

Desi sentinta de demolare a turnului, data de Curtea de Apel Ploiesti, este definitiva si irevocabila, pe rol mai sunt trei procese privind desfiintarea cladirii.

Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorul cladirii – Millenium Building Development (MBD). Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii – unul la Judecatoria sector 1 si altul la Tribunalul Neamt.

Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Recursurile se judeca.