Arcelor Mittal va da in judecata Guvernul daca nu-i prelungeste exceptarea de la plata certificatelor verzi

Combinatul siderurgic din Galati, Arcelor Mittal, intentioneaza sa dea in judecata Guvernul pentru ca a amanat cu jumatate de an exceptarea companiei de la plata certificatelor verzi, potrivit CEO Bruno Ribo, care considera justificata aceasta masura si pentru a doua jumatate a anului 2015.

Doi mari consumatori de energie romani au semnat cu guvernul, in 2014, acorduri de exceptare de la plata certificatelor verzi.  Numai ca, ulterior semnarii acordului, au aparut diferende privind momentul aplicarii deciziei guvernului care privea exceptarea de la plata doar pentru o parte din certificatele verzi. Arcellor Mittal vrea ca aceasta perioada sa fie prelungita si pentru a doua jumatate a anului 2015. In apararea companiei pe care o conduce, Bruno Ribo spune ca diferenta de plata pe care guvernul ar vrea sa o impuna acum ar insemna pierderi de milioane de euro pentru combinat, ceea ce ar pune in pericol chiar investitiile companiei.

Managerul companiei crede ca masuri de acest gen nu fac decat sa transmita un mesaj negativ despre predictibilitatea mediului economic romanesc. „Compania noastra este acum pregatita sa initieze orice actiune in Justitie impotriva actelor normative emise in baza unor principii contradictorii cu prevederile Constitutiei si a Codului civil, pentru a proteja interesele si operatiunile companiei noastre”, a declarat Ribo. El a precizat ca, oricum, colosul industrial a fost afectat de o seama de factori cu un caracter incontrolabil si care tin de raportul cu o competie favorizata de masuri fiscale pe plan local si care ii permit acesteia intrarea pe piata cu produse mai ieftine decat cele produse de Arcelor Mittal.

Este  vorba de companii din Orient si Orientul indepartat care au acces la surse de energie mai ieftine, de masuri si reglementari fiscale mai usor de suportat atat in ceea ce priveste protectia mediului cat si sprijinirea sectorului de profil. La pachet cu implementarea saptamanii reduse de lucru, acestea au dus compania in situatia de a nu-si mai putea sustine si promova propriile produse. Asa ca, o masura a guvernului autohton, cum e cea legata de neprelungirea exceptarii de la plata certificatelor verzi, nu ar face decat sa adauge o povara suplimentara pe umerii colosului industrial. Arcelor Mittal isi exporta peste jumatate din productie pentru ca Romania nu este apta inca sa-i asimileze produsele nici la aproape opt ani de la criza al carei varf a fost inregistrat in 2008.

dora.vulcan@lhm.ro