Arcadie Parfenie, Ernst & Young: Noile provocari fiscale din cloud

Perceptia privind cloud computing s-a conturat foarte bine in ultimii ani, devenind un concept popular in majoritatea pietelor care se confrunta cu dificultatile recesiunii, datorita importantelor beneficii legate de economia costurilor pe care le aduce.

Cloud computing reprezinta o infrastructura cu o baza ampla de sisteme IT ce contine servere si alte echipamente situate in multe tari si interconectate cu scopul de a oferi multiple informatii si servicii IT. Utilizarea cloud elimina necesitatea ca o companie sa detina propria infrastructura IT si, totodata, faciliteaza accesul la informatii cu un minimum de efort din partea utilizatorilor ce au nevoie doar de o conexiune la internet. Astfel, numarul companiilor ce recunosc potentialul de reducere a costurilor precum si capacitatea de a evita investitiile initiale semnificative, continua sa creasca. Aceste avantaje aduse prin adoptarea cloud in mediul de afaceri, a determinat 59% din companii sa utilizeze sau sa planifice utilizarea acestuia, conform studiului Global Information Security Survey 2012, realizat de Ernst & Young.

Arcadie Parfenie, Manager in cadrul departamentului de Asistenta fiscala, Ernst & Young, analizeaza implicatiile fiscale ale acestor tendinte.

Un aspect important referitor la serviciile cloud este modul de impozitare a veniturilor generate, care trebuie sa tina cont de mai multe aspecte: locul in care angajatii companiei isi desfasoara activitatea, locul unde sunt puse la dispozitie informatiile precum si locul unde sunt situate activele companiei. Serviciile cloud sunt furnizate in mai multe tari, ceea ce presupune ca atat furnizorul de servicii cloud (FSC) cat si utilizatorul trebuie sa se supuna reglementarilor fiscale din tarile prin care reteaua cloud transmite informatii utilizatorilor. In vederea determinarii acestui aspect, majoritatea tarilor se orienteaza dupa liniile directoare ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare ce stabileste un set de factori prin care determina daca o societate este responsabila sa plateasca impozitul intr-o anumita zona.

 

Tipul venitului obtinut in urma serviciilor oferite prin cloud este un aspect important in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale. Astfel, in cazul in care se efectueaza o plata de la un utilizator situat intr-o tara catre FSC, situat in alta tara, trebuie avut in vedere ce reprezinta aceasta plata: redeventa, licenta, chirie sau cumpararea unui serviciu, deoarece fiecare tip de plata prezinta un tratament fiscal diferit. Mai mult, determinarea impozitelor indirecte ca TVA sau taxele pe bunuri si servicii este si mai complexa, principala problema fiind reprezentata de stabilirea momentului taxarii pe parcursul unei operatiuni. Desi multe tari aplica regula de taxare ca fiind “locul prestarii”, pot exista totusi situatii in care FSC furnizeaza un serviciu din diferite locatii catre un client global ce poate avea acces la acel serviciu din mai multe birouri situate in mai multe tari si astfel, determinarea locului prestarii poate fi greu de stabilit. Un alt aspect important este cel al preturilor de transfer ce trebuie luate in considerare in determinarea profitului ce revine fiecarei jurisdictii.

 

Lupta pentru a tine pasul

 

Modelele de afaceri bazate pe cloud computing evolueaza mai repede decat pot autoritatile fiscale sa formuleze ghiduri de interpretare si aplicare a legislatiei fiscale, oferind astfel companiilor o incertitudine considerabila in ceea ce priveste tratamentul fiscal. In prezent, autoritatile fiscale se concentreaza pe adaptarea sistemelor care au fost concepute sa faca fata bunurilor si serviciilor livrate fizic, la epoca moderna, unde serviciile si bunurile pot fi redirectionate prin simpla apasare a unui buton. In acelasi timp, expertii considera ca organizatiile nu acorda suficienta atentie implicatiilor fiscale ce rezulta din introducerea serviciilor cloud in strategia IT.

 

Optimizarea serviciilor cloud: o oportunitate, nu o provocare

Cloud computing reprezinta pentru companiile din intreaga lume o buna oportunitate de a reduce costurile, insa problemele fiscale pot eroda aceste castiguri. Furnizorii de servicii cloud trebuie sa-si adapteze serviciile in prezenta mediului fiscal, iar CFO-ul si consiliul de conducere trebuie sa se documenteze si sa ia in considerare implicatiile fiscale si cerintele de reglementare atunci cand selecteaza un furnizor de servicii cloud. Expertii considera ca marimea companiei joaca un rol important in intelegerea si adoptarea eficienta a serviciilor cloud prin accesul mai bun la opiniile specialistilor fiscali. In ansamblu, cloud computing reprezinta o provocare pentru furnizori, companii, autoritati fiscale si autoritati de reglementare deopotriva. Cu toate acestea, implicatiile fiscale nu trebuie sa devina factorul decisiv pentru integrarea cloud in strategia de IT si dimpotriva, organizatiile trebuie sa exploreze avantajele serviciilor cloud, optimizandu-le fiscal.